SUA: Democratii cer desfiintarea Colegiului Electoral - Un sistem invechit si nedemocratic

Vlad Toma | 16.11.2016

Senatoarea democrata Barbara Boxer, o sustinatoare a candidatei democratilor Hillary Clinton in campania electorala pentru alegerile prezidentiale, a anuntat ca va depune la Senat un proiect de lege care, daca va fi votat, va duce la desfiintarea sistemului de alegere a presedintelui SUA bazat pe Colegiul Electoral.

Pe aceeași temă

 

Boxer a anuntat ca, daca acest proiect de lege va fi aprobat, castigatorul alegerilor prezidentiale va fi determinat in mod direct de votul popular, anunta CNN.

 

Ea a mentionat ca s-a hotarat sa depuna acest proiect deoarece Hillary Clinton a pierdut alegerile prezidentiale in fata lui Trump desi a avut mai multe voturi. 

 

Boxer a scris pe contul sau de Twitter ca alegerile pentru functia de presedinte sunt singurele alegeri din SUA in care poti sa ai mai multe voturi si sa pierzi. 

 

"Colegiul Electoral este un sistem invechit si nedemocratic care nu reflecta societatea noastra moderna si trebuie schimbat cat mai repede. Fiecare american ar trebui sa stie ca votul sau conteaza," a spus Boxer.

 

Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale desfasurate zilele trecute in SUA, desi Hillary Clinton a castigat votul popular. Clinton a avut cateva sute de mii de voturi in plus fata de Trump, ea avand 61 329 657 de voturi in timp ce candidatul republicanilor a avut 60 530 867. O situatie asemnatoare a existat in 2000 cand Al Gore a pierdut alegerile in fata lui George Bush.

 

Trump a laudat recent sistemul Colegiului Electoral, desi acum cativa ani il considera un dezastru pentru democratie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22