SUA: Este nejustificată ancheta CPI privind torturarea unor deţinuţi în mai multe ţări

E.b. | 16.11.2016

O anchetă a Curţii Penale Internaţionale (CPI) privind torturarea câtorva zeci de deţinuţi în Afganistan şi în închisorile CIA din străinătate, inclusiv din România, nu este “nici justificată, nici adecvată”.

Pe aceeași temă

 

Este aprecierea Departamentul de Stat, după ce instanţa a publicat un raport care sugerează o posibilă lansare a investigaţiei, relatează AFP.

 

Elizabeth Trudeau, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, a amintit că Statele Unite nu au ratificat Statutul de la Roma al CPI şi nu recunoaşte jurisdicţia instanţei.


Pe de altă parte, România, Polonia şi Lituania – state unde ar fi avut loc o parte dintre fapte – l-au semnat, astfel că CPI consideră că are jurisdicţie în dosar.


Procurori de la Curtea Penală Internaţională au afirmat într-un raport publicat luni că au "motive rezonabile" să creadă că Statele Unite au comis "crime de război" prin torturarea unor deţinuţi în Afganistan şi în alte închisori CIA, din România, Polonia şi Lituania.


Faptele ar fi avut loc în perioada 2003-2004, când era preşedinte George W. Bush.


Preşedintele-ales Donald Trump a declarat că va reintroduce simularea înecului - o metodă de tortură abandonată de administraţia Obama - şi tehnici "cu mult mai dure" în vederea obţinerii de informaţii de la "terorişti".


O anchetă privind existenţa închisorilor CIA în România este în curs. Un raport al Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului american cu privire la tortura practicată de CIA a fost finalizat în 2014 şi a oferit detalii despre torturarea deţinuţilor şi modul în care a fost împiedicată supravegherea Guvernului. România nu este menţionată în mod direct în acest raport.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22