SUA, Franța și Marea Britanie resping acuzațiile false că Ucraina ar recurge la o „bombă murdară”

L. G. | 24.10.2022

„Nimeni nu s-ar lăsa păcălit” dacă Rusia ar escalada conflictul din Ucraina sub pretextul folosirii de către Kiev a unei „bombe murdare” au afirmat Parisul, Londra și Washingtonul într-o declarație comună

Pe aceeași temă

În această declarație citată de Le Monde, cei trei miniștri de externe „resping acuzațiile evident false ale Rusiei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu. Nimeni nu s-ar lăsa păcălit de o încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare”.

În cadrul unor convorbiri telefonice separate, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a discutat duminică despre conflictul din Ucraina cu omologii săi american, francez, britanic și turc. În cursul acestor schimburi de o intensitate nemaiîntâlnită într-o singură zi pentru Șoigu, de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în 24 februarie, el a împărtășit cu majoritatea interlocutorilor săi „preocupările sale legate de posibile provocări ale Ucrainei cu utilizarea unei ‘bombe murdare'”, potrivit ministerului său.

Ucrainenii și Occidentul văd în acest lucru amenințarea pregătirii unui atac sub un steag fals, suspectând Rusia că este pregătită să detoneze ea însăși o „bombă murdară” pentru a justifica escaladarea militară, de exemplu prin utilizarea unei arme nucleare tactice ca represalii.

De asemenea, ministrul francez de externe Catherine Colonna „a vorbit aseară cu ministrul ucrainean de externe despre acuzațiile evident false ale Rusiei”, a scris ea pe Twitter. „Rămânem hotărâți să continuăm să sprijinim eforturile Ucrainei de a-și apăra teritoriul atât timp cât va fi necesar”, au adăugat cele trei capitale în declarația lor comună.

Autoritățile ruse au făcut în mod repetat acuzații că Ucraina ar putea detona o „bombă murdară” într-un atac sub steag fals ca să poată da vina pe Moscova. Autoritățile ucrainene, la rândul lor, au acuzat Kremlinul că a pus la cale un astfel de plan.

Volodimir Zelenski respinge acuzaţiile Moscovei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins duminică acuzaţiile Moscovei potrivit cărora Kievul pregăteşte provocări folosind o „bombă murdară”, aşa cum a afirmat ministrul rus al apărării în discuţii telefonice cu omologi din NATO, transmite Agerpres.

„Dacă Rusia dă telefon şi spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil”, a declarat Volodimir Zelenski pe reţelele sociale.

Dacă Rusia a pregătit „o nouă etapă în escaladare, trebuie să vadă acum, în mod preventiv şi înaintea uneia dintre noile sale «murdării», că lumea nu va accepta asta”, a continuat el.

Volodimir Zelenski a subliniat că ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare, „şi chiar mai mult împotriva ţării noastre care a renunţat la arsenalul său nuclear (…) este un motiv atât pentru sancţiuni, cât şi pentru un sprijin din ce în ce mai important pentru Ucraina”.

Mai devreme, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, declarase pe reţelele sociale că „invenţiile ruseşti despre Ucraina care se pregăteşte să folosească o «bombă murdară» sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase”.

„Ruşii îi acuză adesea pe alţii de ceea ce pregătesc chiar ei”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Kiev.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22