SUA i-au avertizat pe aliații europeni că Rusia vrea să importe drone militare din China

L. G. | 15.03.2022

La sfârșitul lunii februarie, când Rusia începea să invadeze Ucraina, Kremlinul a solicitat Chinei să-i livreze drone militare, relatează Bloomberg care citează surse apropiate de această problemă.

Pe aceeași temă

Solicitarea i-a alarmat pe oficialii administrației Biden care încearcă să împiedice China, cel mai puternic partener diplomatic al Rusiei, să vină în ajutorul lui Vladimir Putin în război, potrivit sursei citate.

Luni, 14 martie, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, și principalul diplomat al Chinei, membrul Biroului Politic al Partidului Comunist Yang Jiechi, s-au întâlnit timp de șase ore la Roma pentru a discuta o serie de probleme, inclusiv Ucraina. Un oficial american a descris întâlnirea ca fiind intensă, dar a refuzat să confirme cererea de ajutor militar, în timp ce Yang a cerut ulterior tuturor părților să-și exercite reținerea în conflict.

Înainte de întâlnirea dintre Sullivan și Yang, oficialii americani au început să dezvăluie oferta Rusiei pentru asistență militară și economică. Întrebat despre cererea legată de drone, un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington a făcut referire luni seară la o declarație anterioară a purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe Zhao Lijian. „SUA au răspândit în mod rău intenționat dezinformarea care vizează China”, a spus Zhao. „Am jucat un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace”.

Administrația Biden a încercat să convingă Beijingul să-și folosească influența cu Moscova pentru a ajuta la încheierea unui conflict care a intrat acum în a treia săptămână. Principalii consilieri ai președintelui au făcut presiuni asupra Chinei să impună sancțiuni asupra economiei Rusiei. Un înalt oficial al administrației a recunoscut luni că administrația are profunde îngrijorări cu privire la alinierea Rusiei cu Beijingul.

Un alt domeniu de îngrijorare ridicat de Sullivan și de alți oficiali ai administrației Biden în ultimele zile este riscul ca Putin să recurgă la utilizarea armelor chimice sau biologice în Ucraina.

Sullivan încearcă să organizeze o conversație telefonică cu Nikolai Patrușev, omologul său și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, pentru a avertiza direct Kremlinul să nu facă acest lucru, potrivit unor persoane familiare cu planificarea. Apelul nu a fost încă programat.

Sullivan și alți oficiali ai administrației Biden au spus că afirmațiile false ale Rusiei că Statele Unite și Ucraina ar putea folosi arme chimice și biologice sunt un indiciu că Putin, frustrat de progresul lent al invaziei sale, se pregătește pentru un astfel de atac.

Ultima conversație dezvăluită public între Sullivan și Patrușev a avut loc în noiembrie, când au apărut rapoarte despre o acumulare de forțe rusești la granița cu Ucraina, potrivit unui rezumat al apelului lor de la Casa Albă.

Cei doi „au discutat mai multe probleme din agenda bilaterală și chestiuni regionale și globale de interes”, potrivit comunicatului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22