SUA îi cer lui Zelenski să numească un procuror general „credibil”. A fost numit Andri Kostin

L. G. | 27.07.2022

Statele Unite au cerut marți ca în Ucraina să fie numit un procuror general „credibil”, cerând eforturi reînnoite pentru lupta împotriva corupției, care să-l înlocuiască pe cel recent demis.

Pe aceeași temă

UPDATE Parlamentul ucrainean a aprobat miercuri numirea lui Andri Kostin în funcția de procuror general al țării. Acesta a fost nominalizat anterior de președintele Volodimir Zelenski.

Kostin o înlocuiește pe Iryna Venediktova, care a fost revocată din funcția de procuror general la începutul acestei luni.

„Ne alăturăm poporului ucrainean pentru a sublinia importanţa unei numiri transparente a unui nou procuror general, cu înaltă calificare şi cu adevărat independent”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de Agerpres.

 

„Independenţa şi imparţialitatea procurorului general sunt cruciale pentru a asigura integritatea eforturilor în acest sens în Ucraina”, a adăugat el.

 

Lupta împotriva corupţiei în Ucraina, o preocupare de lungă durată pentru Statele Unite, este cu atât mai importantă cu cât ţara aflată în război doreşte să adere la Uniunea Europeană, a remarcat Ned Price.

 

„Corupţia trebuie combătută chiar dacă Ucraina se apără de războiul de agresiune al Rusiei”, a spus el, apreciind că dacă ofensiva Moscovei reprezintă o „ameninţare externă”, „corupţia este o ameninţare internă”.

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat la jumătatea lunii iulie demiterea procurorului general Irina Venediktova, precum şi a şefului serviciilor de securitate Ivan Bakanov, amintește AFP.

 

Şeful statului le-a reproşat eforturile insuficiente în combaterea spionilor ruşi şi a colaboratorilor Moscovei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22