SUA: Peste 40% din forţele ruse de la frontierele Ucrainei sunt în poziţie de atac

L. G. | 19.02.2022

Peste 40% din forţele ruse de la granița cu Ucraina sunt în prezent în poziţie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, care a spus că faza de destabilizare a ţării „a început”.

Pe aceeași temă

Statele Unite, care estimează la peste 150.000 numărul soldaţilor ruşi desfăşuraţi la nord, la est şi la sud de Ucraina, au observat cu începere de miercuri mişcări de trupe ruse către frontieră, a declarat sub protecţia anonimatului un responsabil din cadrul Departamentului american al Apărării.

 

"Între 40% şi 50% sunt în poziţie de atac. S-au desfăşurat în punctele de adunare tactică în ultimele 48 de ore", le-a spus el unor jurnalişti, scrie Agerpres.

 

Punctele de adunare tactică sunt zone apropiate de linia frontului unde o unitate militară se poziţionează înainte de a lansa o ofensivă.

 

Responsabilul a precizat că Moscova dispunea vineri de 125 de batalioane de infanterie în apropierea frontierelor cu Ucraina, faţă de 60 în timp normale şi 80 la începutul lunii februarie.

 

Confruntările tot mai numeroase dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene, declaraţiile incendiare ale liderilor pro-ruşi şi Kremlinului cu privire la situaţia din regiunile rusofone Donbas şi Lugansk corespund "campaniei de destabilizare a Ucrainei (care) este în desfăşurare", potrivit acestui responsabil.

 

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a afirmat la postul ABC că preşedintele Putin a adunat elementele "necesare pentru o invazie de succes".

 

"Nu cred că este o cacealma", a spus el potrivit unui fragment difuzat vineri dintr-un interviu care va fi difuzat duminică. "Are la dispoziţie o serie de opţiuni şi ar putea ataca în cel mai scurt timp", a spus el din Polonia, unde s-a întâlnit cu militari americani şi polonezi.

 

Washingtonul avertizează de mai multe săptămâni că Rusia va provoca un incident la frontiera ucraineană pentru a justifica o invazie a Ucrainei. Rusia neagă orice plan de invazie, dar cere garanţii pentru securitatea sa precum retragerea NATO din Europa de Est, tot atâtea cereri respinse de Occident. Moscova, pe lângă sprijinul acordat separatiştilor înarmaţi, a anexat deja un teritoriu ucrainean, Peninsula Crimeea, în 2014.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22