SUA se tem că un atac nuclear rusesc va fi depistat prea târziu

L. G. | 28.09.2022

Statele Unite se tem că un atac nuclear lansat de Rusia ar putea fi depistat prea târziu în contextul în care președintele Vladimir Putin ar putea să escaladeze dramatic războiul, relatează Politico.

Pe aceeași temă

Cinci actuali și foști oficiali americani le-au spus sub condiția anonimității jurnaliștilor de la Politico că agențiile de informații americane și aliate și-au intensificat eforturile de a detecta orice manevre militare sau comunicații rusești care ar putea semnala că Vladimir Putin a ordonat folosirea unor arme nucleare împotriva Ucrainei.

Amintim că președintele rus a ordonat ca forțele de descurajare nucleară ale Rusiei să fie puse în alertă maximă încă de pe 27 februarie, la 3 zile după ce a declanșat „operațiunea militară specială”.

Oficialii americani avertizează că orice indicii că liderul de la Kremlin a decis să folosească armele nucleare ale Rusiei într-o tentativă disperată de a recâștiga inițiativa în război sau să intimideze Ucraina și comunitatea internațională să îi accepte avertizările ar putea veni prea târziu.

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea avioanelor și lansatoarelor de rachete din dotarea forțelor armate rusești pot lansa și arme nucleare tactice, de dimensiuni mai mici.

Aceste tipuri de arme nucleare au fost proiectate pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, spre deosebire de rachetele balistice intercontinentale care lasă indicii specifice când unitățile lor sunt puse în alertă sau mobilizate pentru antrenamente.

Asta înseamnă că dacă Putin și comandanții săi nu vor ca lumea să știe în avans, Statele Unite ar putea să nu afle niciodată că liderii de la Moscova au decis să schimbe munițiile convenționale cu unele nucleare.

Situația a început să provoace îngrijorări tot mai mari la Washington după ce armata rusă a pierdut complet inițiativa în Ucraina ca urmare a prăbușirii frontului din Harkov și a evoluțiilor din celelalte regiuni, la acest lucru adăugându-se faptul că președintele Vladimir Putin devine tot mai puțin popular pe plan intern după decretarea mobilizării parțiale săptămâna trecută.

Procesul de mobilizare a fost atât de haotic și abuziv încât nici măcar televiziunile rusești nu au putut ascunde acest lucru, fiind nevoite să vorbească despre cazurile de încorporare a unor persoane neeligibile sau scutite chiar prin decretul semnat de Putin după ce numeroase informații în acest sens s-au viralizat pe rețelele de socializare folosite de ruși.

„Urmărim mai îndeaproape situația”, a afirmat pentru Politico un oficial din guvernul american care are acces la rapoartele despre forțele și strategia nucleară a Rusiei.

Serviciile de informații din SUA și alte state membre ale NATO au început să aloce mai multe resurse în aer, spațiu și ciberspațiu și să se bazeze mai mult pe fotografiile făcute de sateliți comerciali pentru a analiza unitățile rusești aflate pe câmpul de luptă și care au capabilitatea de a lansa arme nucleare tactice.

Acestea acordă mai multă atenție și enclavei rusești din Kaliningrad unde ministerul rus al Apărării a instalat atât rachete hipersonice, cât și sisteme de arme cu capacitate duală - ce pot folosi muniții convenționale sau nucleare.

Peste 20 de sisteme rusești de arme au această capacitate duală iar estimările publice privind focoasele nucleare tactice ale Rusiei plasează numărul acestora la aproximativ 1.900.

„Acestea includ de toate, de la rachete de croazieră la torpile nucleare la bombe gravitaționale, la rachete balistice cu rază medie”, explică una dintre sursele citate de Politico.

Însă potrivit acesteia, serviciile de informații occidentale sunt încrezătoare că Rusia nu va risca un război nuclear total prin lansarea unui atac masiv asupra Ucrainei sau țărilor membre NATO.

„Ei (rușii) nu vor folosi niciodată o armă nucleară strategică”, afirmă unul dintre oficialii americani, explicând că, în cazul în care Vladimir Putin va decide folosirea arsenalului nuclear al Rusiei, „ei vor folosi o armă cu rază scurtă”.

„Ei au focoase pe care noi le numim micro-nucleare, cu un randament exploziv de la zeci la sute de tone”, afirmă aceeași sursă.

Prin comparație, randamentul exploziv al bombelor nucleare pe care Statele Unite le-au lansat asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în al Doilea Război Mondial a fost între 15.000 și 20.000 de tone.

Majoritatea sistemelor rusești care pot lansa astfel de focoase, precum lansatoarele Iskander cu capacitate duală, au fost folosite de forțele de invazie rusești trimise în Ucraina pe 24 februarie încă din primele zile ale războiului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22