SUA suspenda discutiile cu Rusia, in urma atacurilor asupra rebelilor sirieni din Alep

Vlad Toma | 04.10.2016

Statele Unite ale Americii au decis sa suspende discutiile cu Rusia in privinta strategiei de urmat in Siria, dupa ce regimul Assad, sustinut de autoritatile ruse, si-a intensificat bombardamentele asupra zonelor controlate de rebeli in Alep.

Pe aceeași temă

 

Autoritatile de la Washington au acuzat Moscova ca nu respecta angajamentul de a aplica acordul de incetare a focului asupra caruia s-a cazut de acord acum cateva saptamani, anunta Euronews.

       

"Rusia si regimul sirian au ales sa urmeze o cale militara, contrara incercarilor de incetare a ostilitatilor, demonstrata de atacuri asupra zonelor civile, a unor elemente esentiale ale infrastructurii, cum ar fi spitalele si prin blocarea ajutoarelor umanitare de a ajunge la civile", a declarat Elizabeth Trudeau, purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat SUA.

 

Ministrul rus de Externe a acuzat SUA ca incearca sa dea vina pe Rusia pentru nerespectarea acordului de incetare a focului, prin suspendarea relatiilor cu autoritatile de la Moscova.

 

SUA a acuzat Rusia, acum cateva zile, de barbarie, din cauza actiuniile sale in Siria, si de minciuna in privinta sustinerii regimului Assad, in timpul unei intalniri a Consiului de Securitate al ONU. Rusia a fost acuzata ca ar fi comis mai multe crime de razboi, in special in privinta bombardarii unui convoi cu ajutoare in apropierea orasului Alep, anunta atunci Euronews.

 

Ambasadorul rus a acuzat SUA ca nu reuseste sa tina sub control grupurile de rebeli sirieni si a precizat ca incheierea razboiului civil este aproape imposibila in conditiile actuale.

 

Intalnirea de la ONU pe tema Siriei a fost convocata de SUA, Marea Britanie si Franta, in urma esecului ultimelor discutii legate de incetarea focului. Intalnirea a fost extrem de tensionata, pe fondul acuzatiilor pe care tarile occidentale le-au adusa Rusiei, trecandu-se mult dincolo de posibilitatea ajungerii la o intelegere diplomatica.

 

Ambasadorul american a acuzat Rusia ca ar fi bombardat tinte civile si convoaie umanitare. Samantha Power a afirmat atunci ca Rusia si regimul Assad nu cauta pacea ci vor sa mentina in continuarea starea de razboi. Ea a adaugat ca Moscova abuzeaza de privilegiul sau istoric de a detine un loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU. "In privinta Siriei, stim ca Rusia a spus mereu un anumit lucru si a facut mereu altceva… Nu va fi pace in Siria atat timp cat Rusia este determinata sa duca mai departe acest razboi", a spus ea in timpul discutiilor.

 

"E timpul sa spunem cine a lansat loviturile aeriene care au ucis civili", a mai spus ea, "acuzand Rusia de minciuna: Cand Rusia utilizeaza tot felul de fictiuni trebuie sa atragem atentia asupra acestui lucru. Rusia sustine si finanteaza barbaria, nu contra-terorismul."

 

Rusia neaga ca ar fi atacat un convoi umanitar saptamana trecuta, dand vina pe rebeli sau pe o drona a SUA. Ambasadorul Rusiei la ONU a spus ca grupurile rebele sunt responsabile pentru esecul acordului de incetare a focului si a subliniat faptul ca Rusia nu le va mai face concesii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22