SUA susțin că echipamentele Huawei pot intercepta telecomunicațiile din întreaga lume

Laurentiu Gheorghe | 13.02.2020

Serviciile americane și-au informat partenerii că Huawei poate intercepta în secret rețelele de telefonie de oriunde, și că fac asta de mai bine 10 ani, scrie Wall Street Journal citând surse din servicii.

Pe aceeași temă

Oficialii americani spun ca Huawei Technologies Co. poate accesa in secret retelele de telefonie mobila din intreaga lume, folosind asa numitele „back doors”, asa ca Washingtonul incearca sa isi convinga aliatii sa excluda compania chineza din construirea retelele lor, relateaza Wall Street Journal, preluat de Ziare.com.

Serviciile de informatii arata ca Huawei are aceasta capacitate tehnică de mai bine de un deceniu. SUA au pastrat aceste informatii secrete pana la sfarsitul anului trecut, cand oficialii americani au furnizat detalii aliatilor, inclusiv Marii Britanii si Germaniei, potrivit oficialilor din cele trei tari.

Aceasta a fost o miscare strategica din partea Statelor Unite, care in trecut a sustinut ca nu are nevoie de dovezi ale amenintarii pe care Huawei o reprezinta pentru securitatea natiunilor.

Atunci cand producatorii de hardware de telecomunicatii vand echipamente care permit comunicarea mobila, legea impune ca acestea sa permita accesul autoritatilor in retele in scopuri legale.

De asemenea, aceste companii trebuie sa se asigure ca retelele nu pot fi accesate fara acordul operatorului. Numai oficiali autorizati pot accesa retelele in acest mod, masura fiind reglementata de legi si protocoale in fiecare tara.

Oficialii americani au declarat ca Huawei a construit echipamente care permit accesarea retelelor prin aceste interfete, fara stirea operatorilor. Oficialii nu au furnizat detalii despre modul in care Huawei este capabil sa faca acest lucru.

„Avem dovezi ca Huawei are capacitatea de a accesa in secret informatii personale si sensibile in sistemele pe care le intretine si le vinde in intreaga lume”, a spus consilierul pentru securitate nationala Robert O'Brien.

Oficialii americani au refuzat sa spuna daca SUA au observat Huawei folosind aceasta capacitate de acces. De asemenea, nu au furnizat alte detalii, cu exceptia faptului ca au identificat portitele in 2009, la echipamentele 4G.

Luna trecuta, Marea Britanie, in ciuda activitatilor de lobby intens din partea administratiei Trump, a acceptat folosirea echipamentelor Huawei in partile neesentiale ale retelelor 5G. Oficialii britanici spun ca informatiile despre Huawei care le-au fost prezentate de oficialii americani, luna trecuta, nu erau noi si ca au fost deja luate in considerare.

Huawei respinge acuzatiile

Huawei „nu a facut si nu va face niciodata nimic care sa compromita sau sa puna in pericol securitatea retelelor si a datelor clientilor sai”, a spus compania. „Respingem aceste ultime afirmatii. Din nou, se repeta acuzatii nefondate fara a furniza niciun fel de dovezi concrete”.

Un inalt functionar Huawei a respins sugestia ca Huawei ar putea accesa retelele in modul descris de oficialii americani.

„Utilizarea interfetei legale de interceptare este strict reglementata si aceasta poate fi accesata numai de catre personalul certificat al operatorilor de retea. Niciun angajat Huawei nu are voie sa acceseze reteaua fara o aprobare explicita a operatorului de retea”, a declarat oficialul.

Accesul la retea fara permisiunea operatorului „este extrem de neplauzibil si ar fi descoperit imediat", a spus oficialul.

Matthew Pottinger, consilier adjunct pentru securitate nationala a SUA, a calatorit la Berlin la sfarsitul lunii decembrie pentru a impartasi informatiile cu inalti oficiali din guvernul cancelarului Angela Merkel, potrivit oficialilor americani si germani.

Legislativul german urmeaza sa voteze in urmatoarea perioada o lege care ar permite Huawei accesul complet la piata sa 5G, daca ofera garantii de securitate. Germania si multe alte tari incep sa construiasca retelele mobile de ultima generatie, iar trei dintre cei mai mari operatori de retea din Germania folosesc echipamente Huawei.

Deutsche Telekom AG, cel mai mare operator din Germania, a declarat ca nu este ingrijorata de propria retea din Germania. Compania a spus ca sistemul sau de management a interceptarilor legale a fost construit de o companie germana, lucru care ar impiedica accesul Huawei.

O nota confidentiala scrisa de Ministerul de Externe german si vazuta de The Wall Street Journal precizeaza ca Matthew Pottinger a furnizat dovezi conform carora echipamentele Huawei prezinta riscuri de spionaj.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22