SUA: Tentativa de ofensivă a Rusiei a eșuat, peste 100.000 de morți și răniți

Redactia | 02.05.2023

 Peste 20.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi, iar alți 80.000 au fost răniți în luptele din Ucraina din decembrie, potrivit estimărilor SUA , relatează BBC.

Pe aceeași temă

Estimarea îi aparține purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, care a citat informaţii recent declasificate.

Jumătate dintre morţi fac parte din compania de mercenari Wagner, care a atacat oraşul Bahmut din estul ţării.

În prezent, Moscova deţine cea mai mare parte din Bahmut, dar trupele ucrainene controlează încă o mică parte a oraşului în vest. Bătălia aprigă a căpătat o importanţă simbolică uriaşă pentru ambele părţi.

"Încercarea Rusiei de a lansa o ofensivă în [regiunea] Donbas, în mare parte prin Bakhmut, a eşuat", a declarat  Kirby reporterilor.

"Rusia a fost incapabilă să pună mâna pe un teritoriu cu adevărat strategic şi semnificativ. Estimăm că Rusia a suferit peste 100.000 de pierderi, inclusiv peste 20.000 de morţi în luptă", a adăugat el. Bilanţul de la Bahmut contabilizează pierderile de la începutul lunii decembrie, potrivit cifrelor americane.

"Concluzia este că tentativa de ofensivă a Rusiei s-a întors împotriva sa după luni de lupte şi pierderi extraordinare", a declarat dl Kirby. El a adăugat că nu dădea estimări privind victimele ucrainene deoarece "ei sunt victimele aici. Rusia este agresorul".

BBC nu poate verifica în mod independent cifrele oferite, iar Moscova nu a făcut niciun comentariu.

Grupul de mercenari Wagner - care foloseşte pe scară largă condamnaţi şi a devenit notoriu pentru metodele sale adesea inumane - a ocupat un loc central în asaltul rusesc asupra Bahmut. Liderul său, Evgheni Prigozhin, şi-a pus în joc reputaţia şi pe cea a armatei sale private pentru a cuceri oraşul.

Dar recent a ameninţat că îşi va retrage trupele din Bakhmut dacă nu va primi muniția atât de necesară din partea Ministerului rus al Apărării. Luptătorii Wagner ar putea fi redistribuiţi în Mali, a avertizat el.

Prigojin a intrat adesea în conflict cu Ministerul rus al Apărării în timpul războiului, acuzând oficialii că nu au oferit luptătorilor săi suficient sprijin. De asemenea, Prigozhin a cerut presei ruse şi conducerii militare să "înceteze să mai mintă populaţia rusă" înaintea unei contraofensive aşteptate în primăvara ucraineană.

"Trebuie să încetăm să mai minţim populaţia rusă, spunându-le că totul este în regulă", a spus el.

El a lăudat "operaţiunile militare bune, corecte" şi comanda armatei ucrainene.

Un general ucrainean de rang înalt a declarat luni că contraatacurile au alungat forţele ruseşti de pe unele poziţii din Bakhmut, dar că situaţia rămâne "dificilă".

Noi unităţi ruseşti, inclusiv paraşutişti şi luptători de la Wagner, sunt "aruncate în mod constant în luptă", în ciuda faptului că au suferit pierderi grele, a declarat pe Telegram generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul forţelor terestre ucrainene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22