SUA trimit Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams. Biden: Nu este o ameninţare ofensivă la adresa Rusiei

L. G. | 25.01.2023

Joe Biden a anunțat miercuri seară că va livra Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams dar că această decizie este doar un ajutor pe care aliaţii îl acordă Ucrainei pentru a se apăra.

Pe aceeași temă

Președintele SUA, întrebat dacă Washingtonul a fost forţat cumva de Germania pentru a furniza, la rândul său, tancuri Abrams, Joe Biden a negat şi a spus că unitatea aliaţilor este de nezdruncinat.

"Germania nu m-a forţat să mă răzgândesc. Am vrut să mă asigur că suntem cu toţii împreună... aşa cum facem acum", a menţionat şeful Casei Albe.

Joe Biden a declarat că îi este "recunoscător" cancelarului Olaf Scholz pentru că„a făcut un pas înainte”pentru a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei şi pentru „leadership-ul şi angajamentul său ferm” de a sprijini Kievul.

Scholz este „o voce puternică pentru unitatea aliaţilor şi un prieten apropiat”, a spus Biden.

Președintele SUA a mulţumit fiecărei ţări în parte care sprijină Ucraina şi care a participat la reuniunea miniştrilor apărării de săptămâna trecută de la baza aeriană Ramstein din Germania.

Washingtonul s-a ferit de ideea desfășurării tancurilor Abrams, greu de întreținut, dar a trebuit să schimbe tactica pentru a convinge Germania să-și trimită tancurile Leopard 2 mai ușor de operat – vehiculul blindat al armatelor NATO din întreaga Europă, în Ucraina.

Președintele Joe Biden a anunțat decizia SUA, spunând că tancurile sunt necesare pentru a-i ajuta pe ucraineni „să-și îmbunătățească capacitatea de manevră pe teren deschis”.

Biden descrie tancurile Abrams drept „cele mai capabile tancuri din lume” și „extrem de complexe de operat și întreținut”. Prin urmare, SUA oferă Ucrainei și piesele și echipamentele necesare pentru a susține eficient aceste tancuri pe câmpul de luptă.

Livrarea acestor tancuri pe teren va dura un timp - timp pe care îl vom folosi pentru a ne asigura că ucrainenii sunt pe deplin pregătiți să integreze tancurile Abrams în apărarea lor.

Până săptămâna trecută, oficialii americani de rang înalt au făcut referire la dificultățile privind în furnizarea tancurilor cerute de Ucraina. Însă după negocieri diplomatice cu Germania, care a susținut clar că va trimite tancurile sale Leopard 2 Kievului doar după ce SUA oferă Ucrainei Abrams, Biden a dat undă verde pentru trimiterea vehiculelor.

Cele 31 de tancuri Abrams vor forma un batalion ucrainean de tancuri complet. Germania îşi va asuma costul tancurilor Leopard 2 pe care le va oferi Ucrainei, spre deosebire de alţi aliaţi, precum Polonia, care vor cere Uniunii Europene rambursarea costurilor legate de transferul unor tancuri de acest fel către armata ucraineană, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, relatează agenţia EFE.

„Tancurile Abrams sunt cele mai bune din lume. Aceasta este o capacitate extraordinară pe care o va primi Ucraina pentru a-și spori apărarea pe termen lung”, a spus un oficial american de rang înalt, precizând că tancurile vor fi furnizate prin finanțarea Inițiativei de Asistență de Securitate pentru Ucraina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22