SUA: Ucrainenii care s-au predat la Doneţk, executați de ruși. Cu mâinile legate, torturați, violați

Redactia | 28.04.2022

Statele Unite au informații credibile că militarii ruși i-au executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Donețk.

Pe aceeași temă

Declarația a fost făcută miercuri, la ONU, de Beth Van Schaack, ambasador general pentru justiția penală globală în cadrul Departamentului de Stat al SUA, scrie CNN.

"Acum avem informaţii credibile că o unitate militară rusă care opera în vecinătatea Doneţk a executat ucrainenii care încercau să se predea, în loc să-i aresteze", a spus Van Schaak, potrivit CNN. "Dacă este adevărat, aceasta ar fi o încălcare a unui principiu de bază al legilor războiului: interzicerea executării civililor şi a combatanţilor care sunt în afara luptei", a afirmat ea. 

Van Schaak a mai spus că SUA au "rapoarte credibile despre indivizi uciși ca la o execuție, având cu mâinile legate; cadavre care prezintă semne de tortură; relatări îngrozitoare despre violența sexuală împotriva femeilor și fetelor." 

"Aceste imagini şi rapoarte sugerează că atrocităţile nu sunt rezultatul unor unităţi sau indivizi fără onoare, ci mai degrabă dezvăluie un model profund tulburător de abuz sistematic în toate zonele în care forţele Rusiei sunt angajate", a adăugat Van Schaak.

"Să fim clari: cei care au dezlănţuit, au comis şi au ordonat aceste crime trebuie traşi la răspundere, iar dovezile acestor crime cresc zilnic", a spus Van Schaak. "Mesajul nostru simplu către conducerea militară şi politică a Rusiei: lumea urmăreşte, iar voi veţi fi traşi la răspundere", a transmis ea. 

Statele Unite salută ancheta CPI privind atrocitățile comise în Ucraina, a spus Van Shaak, făcând referire la obiectivul comun al părților interesate de a face dreptate. "Statele Unite sprijină o serie de investigații internaționale privind atrocitățile din Ucraina. Acestea includ cele conduse de Curtea Penală Internațională, ONU și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa", a subliniat ea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22