SUA vor operatiuni speciale in Siria si detasarea de elicoptere militare in Irak

Tudor Despina | 28.10.2015

Americanii iau in considerare lansarea de operatiuni speciale in Siria si detasarea de elicoptere de atac in Irak, in contextul schimbarii de paradigma militara impotriva gruparii teroriste Stat Islamic.

Pe aceeași temă

 

Potrivit unor surse de la Washington, citate de Reuters, presedintele Obama ia in calcul optiuni mai viabile in Orientul Mijlociu, in conditiile in care si-a manifestat opozitia clara la implicarea militara pe scala larga intr-un nou conflict in regiune.

 

Administratia democrata se afla, insa, sub presiune pentru accelerarea efortului SUA, mai ales dupa avansul Stat Islamci in Irak si Siria si esecul programului american de antrenare a rebelilor sirieni.

 

In aceste conditii, Washingtonul are in vedere actiuni militare concentrate si limitate in Siria si Irak, potrivit unor oficiali americani care au vorbit sub protectia anonimatului.

 

Mai exact, Casa Alba analizeaza desfasurarea temporara de forte de operatiuni speciale in Siria pentru sprijinirea rebelilor moderati sirieni si coordonarea loviturilor aeriene americane.

 

O alta actiune pusa pe masa presedintelui Obama vizeaza trimiterea unui numar mic de elicoptere de atac Apache in Irak.

 

Pentagonul vorbeste despre actiuni militare la sol

 

Informatia vine la o zi dupa ce secretarul american al Apararii anunta faptul ca Pentagonul ia in calcul lansarea de operatiuni militare la sol.

 

Prezent marti in Comisia de Forte Armate din Senatul SUA, Ashton Carter a adus cateva lamuriri cu privire la strategia aliatilor occidentali in ce priveste situatia din Siria.

 

Ash Carter a spus in fata senatorilor ca trupele americane isi intensifica presiunea asupra gruparii teroriste Stat Islamic. Washingtonul sprijina fortele locale printr-o campanie aeriana largita si actiuni directe la sol lansate ocazional.

 

Situatia din Siria evolueaza si armata Statelor Unite cauta sa intareasca mecanismele functionale din aceasta regiune. Presiunile SUA se concentreaza asupra fortaretelor SI din Raqqa (Siria) si Ramadi, in Irak.

 

Secretarul Carter a subliniat ca se asteapta la o intensificare a campaniei aeriene a coalitiei conduse de SUA: mai multe avioane militare si o crestere a temporizarii operatiunilor. Statele Unite nu vor ezita, a punctat Ash Carter, sa sprijine fortele locale cu “lovituri din aer sau actiuni directe la sol”.

 

Semnalul Washingtonului vine intr-un moment tensionat in Orientul Mijlociu, cu o Rusie implicata activ in Siria de aproape o luna de zile,prin raiduri aeriene si lovituri de pe mare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22