Summit NATO: Trump le-a reproșat aliaților că SUA duc greul apărării transatlantice

Dora Vulcan | 25.05.2017

”23 dintre cele 28 de state membre încă nu plătesc ceea ce ar trebui să plătească pentru apărarea lor. Asta nu este corect pentru plătitorii de taxe din Statele Unite”, a spus joi președintele SUA Donald Trump în discursul său de la summitul NATO.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Preşedintele Statelor Unite le-a reproşat aliaţilor europeni că nu cheltuiesc suficient pentru propria apărare, dar şi pentru cea colectivă, în cadrul alianţei, în timp ce America poartă greul costurilor uriaşe ale apărării transatlantice, transmite Digi 24.

 

 

 În ciuda criticilor, liderul de la Washington le-a cerut aceloraşi aliaţi sprijin în lupta contra terorismului. Ieri, NATO a anunţat că se alătură oficial coaliţiei anti-ISIS, condusă de Statele Unite.

 

 

 

 

„23 dintre cele 28 de state membre încă nu plătesc ceea ce ar trebui să plătească pentru apărarea lor. Asta nu este corect pentru plătitorii de taxe din Statele Unite. Multe dintre aceste naţiuni datorează sume uriaşe de bani din anii trecuţi şi nu au plătit în anii trecuţi. În ultimii opt ani, Statele Unite au cheltuit pentru apărare mai mult decât toţi ceilalţi aliaţi la un loc. Dacă toţii aliaţii ar fi cheltuit anul trecut doar 2% din PIB pentru apărare, am fi avut 119 de miliarde de dolari pentru apărare noastră comună”, a spus Trump. 

 

 

reacția aliaților în timp ce Trump le adresa reproșuri

 

 

Alianța trebuie să se concentreze pe 'terorism, imigrație' și 'amenințările Rusiei' spune Trump care le-a cerut din nou statelor membre să-și sporească bugetele alocate apărării, altfel 'nu este corect față de cetățenii și contribuabilii din Statele Unite', relatează agențiile internaționale de presă.

 
 

El și-a început discursul cerând să fie ținut 'un moment de reculegere' în memoria victimelor atentatului comis luni seară în Marea Britanie. 'Vă cer acum să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele atacului sălbatic de la Manchester', a spus Trump.

 

'Nu vom renunța niciodată la determinarea de a învinge terorismul și de a obține securitate, prosperitate și pace durabile (...) Terorismul trebuie oprit, altfel oroarea pe care ați văzut-o la Manchester și în multe alte locuri va continua la nesfârșit', a menționat liderul american, citat de Agerpres, după ce a dezvelit în fața noului sediu al NATO un monument dedicat victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

 

'NATO în viitor trebuie să se concentreze pe terorism și imigrație, precum și pe amenințările Rusiei la frontierele de est și sud ale NATO', a punctat președintele american.

 

El le-a cerut apoi 'membrilor NATO să contribuie corespunzător și să-și onoreze obligațiile financiare' față de Alianță, sugerând astfel din nou că statele europene contribuie prea puțin financiar în cadrul NATO și SUA prea mult, ceea ce în opinia sa 'nu este corect față de cetățenii și contribuabilii din Statele Unite', adăugând chiar că '23 dintre cele 28 națiuni membre' ale NATO 'datorează sume mari de bani din anii trecuți'.

 

Donald Trump a estimat astfel că '2% (din PIB) este minimul pentru a face față amenințărilor foarte reale' de astăzi, adăugând că 'în ultimii opt ani' SUA 'au cheltuit pentru apărarea lor mai mult decât toate celelalte țări ale NATO împreună'.

 

În ceea ce privește imigrația, el a apreciat că trebuie combătută. 'Avem mii și mii de oameni care se revarsă în multe dintre țările noastre și se răspândesc peste tot și în multe cazuri habar nu avem cine sunt ei', a mai spus Trump.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22