Summitul Balcanilor pe tema refugiatilor. Juncker propune un plan cu masuri pe termen scurt

I. P. | 25.10.2015

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, în presa germană, că vrea să obţină de la liderii reuniți la summitul de duminică un plan cu măsuri, printre care și angajamentul să nu mai lase pe viitor migranții să treacă într-o țară vecină fără un acord prealabil.

Pe aceeași temă

Juncker i-a convocat pe liderii din regiune şi pe cancelarul Angela Merkel din Germania - ţara care primeşte mai mulţi refugiaţi decât orice alt stat UE - la discuţii, duminică.

 

"Ei vor discuta (despre) răspunsuri operative comune, necesare de urgenţă, la actualele nevoi umanitare şi vor decide măsuri pe termen scurt", a declarat Juncker pentru grupul german de presă Funke, din care face parte Hamburger Abendblatt.

 

"Avem nevoie de mai multă cooperare şi de un acord mai strâns între ţările din regiune, pentru a stăpâni situaţia", a spus preşedintele CE.

 

Summitul vine la numai o zi după ce guvernele din România, Bulgaria și Serbia (așa-numitul Grup Craiova) au decis că vor acționa "perfect coordonat și solidar" în problema crizei refugiaților.

 

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat după încheierea întâlnirii de sâmbătă, de la Sofia, că Bulgaria, Serbia și România sunt pregătite să-și închidă frontierele dacă Germania și Austria vor face acest lucru pentru a bloca accesul refugiaților. Șeful guvernului bulgar a spus că cele trei țări pledează pentru solidaritate europeană în condițiile în care acestea își îndeplinesc obligațiile. "Noi îndeplinim toate condițiile, protejăm granițele spațiului Schengen așa cum ni s-a cerut", a precizat prim-ministrul Borisov.

 

De asemenea, premierul sârb Aleksandar Vucic a precizat că țara sa va accepta refugiații, dar a menționat că este nerealist ca cineva să creadă că două sau trei milioane de refugiați ar putea sta în Serbia, Bulgaria și România. "De aceea am convenit că nu putem accepta un astfel de scenariu", a spus Vucic.

 

Cine participă la reuniune:

 

Werner Faymann-  cancelarul Austriei

Boyko Borissov – premierul Bulgariei

Angela Merkel cancelarul Germaniei

Gjorge Ivanov – președintele Macedoniei

Alexis Tsipras – premierul Greciei

Zoran Milanovic – premierul Croatiei

Viktor Orbán – premierul Ungariei

Klaus Iohannis – presedintele României

Aleksandar Vucic – premierul Serbiei

Miro Cerar – premierul Sloveniei

Donald Tusk – președintele Consiliului European

Martin Schulz – președintele PE

Jean Asselborn – ministrul Luxemburgului, țara care deține președinția trimestriala a Consiliului UE

António Guterres - Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi

 

Planul pentru Balcani al lui Juncker

 

"Nu este acceptabilă o politică ce constă pur și simplu în a lăsa refugiații să treacă în țara vecină", se spune în propunerea citată de presa germană, propunere ce prevede schimburi zilnice între țările semnatare de informații despre situația refugiaților.

 

Statele respective "vor înceta să mai permită deplasarea refugiaților spre granița altei țări din regiune fără acordul țării în cauză", adaugă documentul.

 

Comisia Europeană propune astfel trimiterea de săptămâna viitoare a 400 de grăniceri europeni în ajutorul Sloveniei, în timp ce această mică țară este depășită de sosirea a mii de migranți și a solicitat un ajutor financiar Uniunii Europene.

 

În plus, statele situate pe ruta Balcanilor vor trebui "să mărească" propriile capacități de a găzdui provizoriu refugiați și să se angajeze că îi vor trata "cu omenie" pe aceștia.

 

Printre alte măsuri luate în studiu se află accelerarea expulzării migranților cărora li s-a respins cererea de azil sau retragerea dreptului de ședere pentru migranții a căror țară de intrare nu face parte din UE.

 

Propunerile urmează să fie discutate de țările participante și, prin urmare, nu este sigur că vor fi toate adoptate.

 

Acest mini-summit are loc în contextul tensiunilor tot mai mari între țări limitrofe europene, care fac față unui val de mii de migranți, cum este între Slovenia și Croația.

 

CITIȚI ȘI: Bulgaria, Romania si Serbia isi vor inchide granitele, daca Germania si Austria fac asta

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22