Summitul G20, in umbra terorismului. Liderii lumii libere cer actiuni ferme impotriva SI

Tudor Despina | 16.11.2015

Occidentul incearca sa se coordoneze in vederea unui raspuns puternic impotriva Statului Islamic. Presedintele SUA Obama a cerut intensificarea eforturilor antiteroriste si i-a solicitat lui Vladimir Putin sa se concentreze asupra gruparii in actiunile sale in Siria. Polonezul Tusk cere actiune.

Pe aceeași temă

 

Pozitiile exprimate de cei doi lideri vin in marja summitului G20 organizat la Belek, in sudul Turciei. De altfel, Putin si Obama au fost filmati in timpul unei conversatii private sustinute la o masa, acolo unde cei doi lideri stateau aplecati unul spre celalalt. Siria, mai mult ca sigur, a fost cap de afis in discutia celor doi lideri.

 

Washingtonul promite eforturi suplimentare

 

Asa a promis presedintele Barack Obama, duminica, in lumina atacurilor teroriste asupra Paristului. Totodata, liderul american i-a cerut in mod expres lui Vladimir Putin sa se concentreze asupra combaterii gruparii Stat Islamic in Siria.

 

 

Summitul de doua zile ii aduce pe Obama si ceilalti lideri ai lumii la doar 500 de kilometri de Siria, scriu cei de la Reuters. Ironic, cumva, dat fiind ca razboiul civil care se intinde pe mai bine patru ani si jumatate in tara din Orientul Mijlociu a tranformat Statul Islamic intr-o amenintare la securitatea globala si a provocat cea mai mare migratie de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace.

 

Un atac asupra limii civilizate

 

Astfel a descries presedintele Obama atentatele de vineri noaptea care au lasat in urma peste 120 de morti si alte cateva sute de raniti in capitala Frantei, Paris. Liderul american si-a declarat sustinerea pentru statul francez in vanarea celor responsabili.

 

Cerurile au fost intunecate de atacurile oribile care au avut loc in Paris acum cateva zile”, a spus Obama. “Vom dubla eforturile, alaturi de ceilalti membri ai coalitiei, sa instauram o tranzitie pasnica in Siria si sa eliminam Daesh (termen arab pentru Statul Islamic – n.r.)”, a continuat el.

 

Totusi, eforturile antiteroriste ale coalitiei conduse de americani in Siria au fost complicate de implicarea rusilor in regiune, acum o luna si jumatate. Sub pretextul luptei antiteroriste, Moscova nu face altceva decat sa sustina regimul lui Bashar al-Assad – acuzat de crime impotriva propriului popor – si sa atace fortele opozitiei moderate.

 

In acest context, Obama s-a asezat la discutii cu omologul sau rus in cadrul unui pranz, cei doi cazand de acord asupra unei tranzitii de forte la Damasc cu o mediere din partea Natiunilor Unite, dupa cum a aratat un oficial al Casei Albe.

 

Determinare totala

 

Ecourile atacurilor brutale asupra Parisului continua sa fie auzite la nivel international. In deschiderea summitului G20, seful Consiliului European a tinut sa puncteze cateva lucruri.

 

 

"Friday night in Paris the peoples of the free world were attacked by terrorists. We all expressed our solidarity but words are not enough. Today, it is time to act. I have spoken to President Hollande who was clear that France expects deeds. We therefore call on all G20 leaders to show full determination in our fight against terror."Read my full statement ahead of the #G20Turkey summit: http://ow.ly/2bwils.

Posted by Donald Tusk on Sunday, November 15, 2015

 

Acesta nu poate fi un alt simplu summit”, a spus Donald Tusk, duminica, in cadrul unui discurs sustinut in deschiderea summitului de la Belek. Exprimandu-si solidaritatea cu francezii, polonezul a tinut sa sublinieze ca acest lucru nu e destul.

 

Vineri noaptea, in Paris, oamenii lumii libere au fost atacati de terorist. Astazi a venit timpul sa actionam. Cerem tuturor liderilor G20 sa arate o determinare totala in lupta impotriva terorii”, a spus Tusk. El a subliniat nevoia suprimarii surselor de finantare a gruparilor teroriste.

 

“Retelele teroriste nu pot functiona fata banii care se misca prin intermediul sistemelor financiare ale multor tari. Doar printr-o cooperare deplina vom fi capabili sa oprim aceasta amenintare”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22