Summitul rutei balcanice: Se vor crea 100.000 de locuri de primire in statele de pe traseu

I. P. | 26.10.2015

La mini-summitul dedicat stopării fluxului de imigranți pe ruta balcanică, organizat duminică noaptea, la Bruxelles, s-a stabilit crearea a încă 100.000 de locuri de primire în statele de pe traseu, dintre care 50.000 în Grecia, a anunțat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Pe aceeași temă

Cele opt țări UE situate pe această rută, precum și Serbia, Macedonia și Albania au acceptat "creșterea capacităților de primire (a migranților) pentru a ajunge la 100.000 de locuri în Grecia și în Balcanii de Vest", a declarat Juncker într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel și Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Antonio Guterres.

 

Aceste locuri vor fi create cu UNHCR pentru că "migranții... se bazează pe această rută de-a lungul Balcanilor", a spus cancelarul Angela Merkel.

 

"Grecia s-a angajat în mod remarcabil" acceptând să creeze, de asemenea cu ajutorul ONU, 30.000 de locuri de primire până la sfârșitul anului, a salutat Merkel.

 

"În a doua" fază, 20.000 de locuri de primire vor fi create în familii gazdă și locuințe subvenționate de UNHCR, a precizat ea.

 

"Aceasta va fi o primă etapă pentru o mai bună gestionare a fluxului", a estimat cancelarul.

 

"Gestionarea fluxului împreună este singura modalitate de a restabili ordinea și încetini afluxul necontrolat de persoane", a pledat Juncker.

 

În numele UNHCR, Guterres a declarat că tocmai prin intermediul acestor centre de primire se va putea apoi începe înregistrarea solicitanților de azil sirieni, irakieni și din Eritreea în Grecia.

 

Această procedură este o condiție prealabilă repartizării lor în cadrul celor 28 de state membre ale UE, care au acceptat să împartă sarcina primirii a 160.000 de refugiați pe doi ani pentru a reduce tensiunea asupra țărilor din prima linie. Imigranții economici vor fi repatriați, potrivit declarațiilor la conferința de presă.

 

Participanții la această reuniune s-au angajat să pună în aplicare începând de luni șaptesprezece măsuri de "restabilire a stabilității gestionării migrației în regiune și încetinire a fluxului printr-o abordare colectivă transfrontalieră". 

 

Printre acestea se numără trimiterea a 400 de polițiști pentru a ajuta Slovenia, copleșită, în înregistrarea mai sistematică a migranților la frontiere și schimbul zilnic de informații între țările vecine.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22