Supraviețuitor al Holocaustului către antivacciniștii care compară restricțiile cu nazismul

Redactia | 04.10.2021

Un supraviețuitor al Holocaustului i-a dat o replică pe TikTok unui blogger american care compară restricțiile împotriva celor nevaccinați cu persecuțiile naziste.

Pe aceeași temă

Clipurile au fost vizionate de aproape 600.000 de ori. Cele două videoclipuri au fost distribuite de @thetrueadventures, un cont TikTok deținut de Gidon Lev și Julie Gray, care au scris despre experiența lui Lev, în vârstă de 86 de ani, în timpul Holocaustului.

Acestea constituie un răspuns la postarea vestitului blogger Joe Rogan pe Instagram, care compara mandatele de vaccinare din Statele Unite cu Holocaustul și care a fost vizualizat de peste 5 milioane de vizualizări.

Domnule Joe Rogan, îmi pare rău că trebuie să citesc asta”, spune Lev în primul său videoclip. “Sunt un supraviețuitor al Holocaustului în vârstă de 86 de ani și am văzut videoclipul dvumneavoastră despre libertatea americană și vaccinul COVID-19. A inclus imagini ale Holocaustului și ale lui Adolf Hitler, monstrul care mi-a ucis tatăl, 26 de membri ai familiei mele și șase milioane de evrei și alții în camere de gazare, în șanțuri, în fața plutoanelor de execuție și chiar în camioane de gazare”.

Vreți să vorbiți despre libertate?” mai spune el. “Absolut nu promovați libertatea, ci promovați ura, antisemitismul și, probabil, chiar mai multă violență și ură în mod constant. Ar trebui să ne cereți scuze tuturor, să eliminați imediat videoclipul. Este dezgustător, necugetat și neglijent și sunt șocat de lipsa dumneavoastră de sensibilitate”.

Rogan a postat săptămâna trecută un videoclip pe contul său de Instagram, care făcea o comparație între cerințele pentru dovada de vaccinare Covid și Holocaust. Deși Rogan nu vorbește despre atrocitățile naziste în clip, filmările istorice ale ghetourilor evreiești din Europa și militari naziști în marș, printre alte imagini, sunt însoțite de vocea lui Rogan dintr-un episod de podcast recent.

Eu și Gidon nu am primit un răspuns de la domnul Rogan”, a spus Julie Gray într-o declarație scrisă pentru Daily Dot. “Adepții noștri pe Tiktok au susținut foarte puternic mesajul lui Gidon. Cu toate acestea, există și mulți care par să nu înțeleagă gravitatea și semnificația semnalelor vizuale pe care Rogan le-a folosit în videoclip. Comentariile au evoluat de la extrem de susținătoare și consternare la ură și amenințări antisemite. Să fiu sinceră, comentariile care ne preocupă cel mai mult sunt cele care arată o gravă lipsă de cunoaștere a istoriei combinată cu incapacitatea de a discerne între faptele istorice și distorsiunile politizate.

Lev s-a născut în 1935 la Karlsbad – Karlovy Vary, pe atunci în Cehoslovacia. A fost deportat în lagărul de concentrare Theresienstadt în 1941 împreună cu părinții săi. Mama sa a supraviețuit, dar tatăl său a fost trimis la Auschwitz și a murit în timpul marșurilor morții când lagărul a fost evacuat de naziști înainte de sosirea trupelor sovietice.

Lev a supraviețuit Holocaustului și a fost eliberat din lagăr la vârsta de 10 ani în 1945. A ajuns la Toronto, Canada, înainte de a enigra în Israel în 1959. Împreună cu Gray, a scris Adevăratele aventuri ale lui Gidon Lev: Golan, Supraviețuitor al Holocaustului, Optimist.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22