Surpriză. Partidul de centru-stânga al lui Frans Timmermans câștigă europarlamentarele în Olanda

Laurentiu Gheorghe | 24.05.2019

Partidul Olandez al Muncii al lui Frans Timmermans, candidatul socialiștilor europeni pentru șefia Comisiei Europene, a câștigat surprinzător alegerile europarlamentare conform exit poll-ului.

Pe aceeași temă

Analiștii politici politici din Olanda vorbesc de „efectul Timmermans” care a tras mult Partidul Muncii în sus datorită imaginii bune a celui care în prezent este prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.

Partidul muncii a câștigat cinci mandate din cele 24 la nivel național cu mai mult de 18% din voturi, dublându-și performanța față de rezultatul obținut la alegerile din 2014.

Aceasta înseamnă că în Parlamentul European, socialiștii olandezi vor fi o forță mai puternică decât Partidul Liberal al premierului Mark Rutte, care a venit pe locul secund cu 14% din voturi. Pe locul trei s-a situat nou înființatul partid eurosceptic al filosofului Thierry Baudet, Forumul pentru Democrație cu 115 din voturi.

Înainte de alegeri, social-democrații lui Timmermans erau cotați ca a treia forță politică, cu doar trei mandate, iar Rutte și Baudet erau cotați la 5 mandate.

Timmermans a comentat rezultatul alegerilor din Barcelona, unde a fost în campanie alături de prim-ministrul socialist spaniol Pedro Sánchez. „Aș dori să mulțumesc tuturor celor din Olanda care au votat pentru PvdA pentru încrederea pe care mi-au acordat-o și voi face tot posibilul ca în următorii cinci ani să nu înșel aceste așteptări", a spus el.

"În Olanda există o majoritate foarte clară, care dorește ca UE să continue să joace un rol important în rezolvarea problemelor cu acre ne confruntăm", a adăugat Timmermans.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22