Surpriză uriașă: Premierul Noii Zeelande Jacinda Ardern demisionează: „Nu mai am resurse”

L. G. | 19.01.2023

Premierul de centru-stânga al Noii Zeelande Jacinda Ardern a surprins pe toată lumea anunțând că demisionează în condițiile în care se bucura de o mare popularitate atât pe plan intern, cât și extern.

Pe aceeași temă

Prim-ministrul Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a spus că va demisiona până pe 7 februarie, după mai bine de cinci ani de când a fost aleasă în funcție, pentru că „îi lipsește energia” pentru a-și continua activitatea mai ales că s-a intrat într-un an electoral.

„Cred că a conduce o țară este cea mai privilegiată slujbă pe care cineva ar putea s-o aibă vreodată, dar și una dintre cele mai provocatoare”, a spus Ardern în lacrimi. „Nu poți și nu ar trebui să o faci decât dacă ai rezervorul plin plus o rezervă pentru a face față acelor încercări neașteptate.”

„Știu ce necesită această funcție și știu că nu mai am suficient în rezervor pentru a-mi face corect daatoria”, a spus fostul prim-ministru.

Ea a adăugat: „Aceștia au fost cei mai bogați cinci ani și jumătate din viața mea. Plec pentru că cu un job atât de privilegiat vine și o mare responsabilitate.”

Anunţul a fost făcut la reuniunea anuală a partidului, unde Jacinda Ardern a anunţat că "nu mai are suficient (combustibil) în rezervor". Alegerile sunt prevăzute mai târziu în cursul acestui an, iar Jacinda Ardern şi-a declarat convingerea că partidul său va face o figură bună şi fără ea.

Sondajele de opinie arată că Partidul Laburist de centru-stânga al lui Ardern este în urma Partidului Național de opoziție, deși propria ei poziție în rândul alegătorilor este mai bună decât a altor lideri politici. Rezultatele unui sondaj publicat luna trecută de 1 News Kantar au arătat că sprijinul pentru laburiști a scăzut la 33%, de la 41% cu aproximativ un an mai devreme. Partidul National este în fruntea acestui sondaj cu 38% din opțiunile de vot.

Mandatul ei de prim-ministru se va încheia cel târziu la 7 februarie.

Jacinda Ardern era lider al Partidului Laburist şi premier al Noii Zeelande din 2017. 

În vârstă de 42 de ani, ea a fost una dintre cele mai tinere femei prim-ministru din lume şi chiar a devenit mamă în 2018, când era în funcţie.

Cunoscută pentru francheţea reacţiilor ei, dar şi pentru stilul non-conformist, ea şi-a câştigat simpatia publicului.

"Sunt om, politicienii sunt oameni. Dăm tot ceea ce putem cât timp putem. Şi apoi vine timpul. Iar pentru mine, este timpul", a spus ea joi. Ardern a mărturisit că a reflectat în timpul vacanţei de vară dacă mai are energia necesară pentru a continua în acest rol şi a ajuns la concluzia că nu.

Când a fost aleasă prim-ministru, în 2017, la vârsta de 37 de ani, ea devenea cea mai tânără femeie şef de guvern din lume.

A condus Noua Zeelandă în timpul pandemiei Covid-19, dar a avut de administrat şi alte crize majore, inclusiv atacul terorist asupra a două moschei din Christchurch şi erupţia vulcanică din White Island.
Ardern a declarat că nu are planuri de viitor, în afară de a petrece mai mult timp cu familia.

Întrebată cum ar dori ca să îşi amintească neozeelandezii de ea, Ardern a spus că "este o persoană care a încercat întotdeauna să fie bună".

"Sper că îi las pe neozeelandezi cu convingerea că poţi fi amabil, dar puternic, empatic, dar decisiv, optimist, dar concentrat. Şi că poţi fi propriul tău tip de lider - unul care ştie când este timpul să plece", a declarat Ardern.

Deocamdată nu e clar cine o poate înlocui pe Jacinda Ardern. Viceliderul laburist, ministrul de finanţe Grant Robertson, considerat favorit pentru acest rol, a declarat joi că nu va candida pentru această funcţie. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22