Susținătorii lui Donald Trump s-au adunat în Washington pentru a contesta rezultatul alegerilor

Laurentiu Gheorghe | 06.01.2021

Mii de susținători ai președintelui SUA, Donald Trump, s-au adunat în centrul Washingtonului pentru a protesta față de reuniunea Congresului care urmează să certifice victoria în alegeri a lui Joe Biden.

Pe aceeași temă

Sfidând restricţiile sanitare, bărbaţi şi femei veniţi de pe întreg teritoriul Statelor Unite se înghesuiau, fără măşti, în metrou, îndreptându-se spre centrul capitalei americane unde vitrinele au fost din nou baricadate de teama unor eventuale violențe din partea elementelor extremiste.

Preşedintele în exerciţiu, care continuă să nege victoria rivalului său democrat Joe Biden, îşi încurajează de mai multe zile susţinătorii să defileze la Washington în această zi, care va fi una „nebună”, a avertizat el.

Trump, care a pierdut alegerile din 3 noiembrie, a promis că se va adresa susținătorilor săi la Ellipse, un parc din apropierea Casei Albe, unde urmează peste două săptămâni ca Joe Biden să preia în mod oficial funcția de președinte al SUA.

„O mare mulțime”, a scris miercuri Trump pe Twitter.

Katherine Caldwell (61 de ani) şi soţul ei au venit tocmai din Oregon, la cinci zile distanţă de Washington, pentru a-l sprijini în această cruciadă. „Ei au furat alegerile, sunt absolut sigură”, declară ea pentru AFP.

Între altele, alegerile pentru Senat în Georgia, desfăşurate cu o zi în urmă, au fost de asemenea „trucate”, susţine ea, în timp ce democraţii par să câştige cele două locuri necesare pentru a prelua controlul Senatului.

„Au utilizat în continuare maşinăria fraudelor, oamenii din Georgia sunt corupţi”, asigură această femeie, cu o pălărie de cowboy albă pe cap, agitând un drapel roşu mare cu înscrisul „Trump este preşedintele meu”.

Alţi manifestanţi agită pancarte pe care se poate citi „Stop furtului!”, lozinca celor care consideră că alegerile din 3 noiembrie au fost fraudate, în pofida dezminţirilor din partea tribunalelor şi a responsabililor electorali.

Dincolo de această bază, zeci de aleşi republicani din Camera Reprezentanţilor şi Senat rămân fideli lui Donald Trump şi au promis să facă să fie menţinute îndoielile lor în cele două camere ale Congresului SUA, care trebuie oficial să înregistreze miercuri votul marilor electori: 306 pentru Biden, 232 pentru Donald Trump.

Obiecţiile lor nu vor putea să deturneze această procedură, ultima înaintea depunerii jurământului candidatului democrat ales la 20 ianuarie, dar ar putea să o încetinească.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22