Sute de mii de femei s-au adunat la Washington DC ca să protesteze împotriva lui Trump

E.b. | 21.01.2017

Purtând pălării şi căciuli roz, pentru a-l ironiza pe preşedintele Trump, sute de mii de femei s-au strâns în Washington şi în alte oraşe din lume sâmbătă, pentru marşuri şi manifestaţii. Actriţe celebre şi militante pentru drepturi civile au luat cuvântul la marşul de la Washington, în timp ce Hillary Clinton a transmis pe Twitter un mesaj de susţinere.

Pe aceeași temă

 

 


Vor să îi arate lui Donald Trump că nu vor rămâne tăcute în următorii patru ani, relatează Associated Press, preluată de News.ro


Actriţe celebre şi militante pentru drepturi civile au luat cuvântul la marşul de la Washington, în timp ce Hillary Clinton a transmis pe Twitter un mesaj de susţinere.


Mărşăluim astăzi (sâmbătă ) pentru baza morală a acestei naţiuni, împotriva căreia noul nostru preşedinte poartă un război”, a spus actriţa America Ferrera mulţimii strânse la Washington. “Demnitatea noastră, caracterul nostru, drepturile noastre au fost toate atacate, iar o platformă a urii şi diviziunii a preluat puterea ieri (vineri – n.r.). Însă preşedintele nu este America (…). Noi suntem America şi rămânem aici”, a adăugat ea.

 

Michael Moore a rupt o fotografie a noului preşedinte american.

 

Hillary Clinton nu participă la marş, dar le-a mulţumit pe Twitter manifestanţilor pentru că “se ridică, vorbesc şi mărşăluiesc pentru valorile noastre”. “Întotdeauna împreună sunt mai puternici”, a adăugat fosta candidată la preşedinţie, reluând unul dintre sloganurile sale de campanie.

 

 

 

 

Femeile au fluturat pancarte cu mesaje precum “Femeile nu dau înapoi” şi “Mai puţin teamă, mai multă iubire”. Ele au criticat atitudinea lui Trump privind avortul, asigurările medicale diversitatea şi schimbarea climatică.

 

Associated Press notează numărul protestatarilor de joi de la Washington îl depăşeşte pe cel al susţinătorilor lui Trump care au asistat la ceremonia de învestire în funcţie.

 

Oficialii locali şi organizatorii Marşului Femeilor de la Washington au estimat că 500.000 de oameni au ajuns deja la manifestaţie, iar mulţimea creşte în continuare.


Rena Wilson, din Charlotte, Carolina de Nord, şi-a exprima speranţa că femeile îi pot transmite lui Trump mesajul că “nu pleacă nicăieri”.


Joy Rodriguez, din Miami, a venit la marş cu soţul ei, William, şi cu cele două fiice ale lor, în vârstă de 10, respectiv 12 ani. “Vreau să mă asigur că drepturile lor nu sunt încălcate în următorii ani”, a explicat ea.


Organizatorii marşului au explicat că femeile “suferă şi sunt speriate” din cauza noului preşedinte şi vor o voce mai puternică în viaţa politică.

 

În spiritul democraţiei şi onorând campionii drepturilor omului, demnităţii şi justiţiei care au trăit înaintea noastră, ne alăturăm (…) pentru a demonstra prezenţa noastră într-un număr prea mare pentru a fi ignorat”, se arată în manifestul protestului.

 

Marşul a atras numeroase celebrităţi. Pe lângă Ferrara, urmau să ia cuvântul celebrităţi precum Scarlett Johansson, Ashley Judd, Melissa Harris-Perry.. De asemenea, la protest sunt aşteptate Janelle Monae, Maxwell, Samantha Ronson, the Indigo Girls, Mary Chapin Carpenter, Cher, Katy Perry şi Julianne Moore.


Ideea unui marş al femeilor a apărut când mai multe femei au postat pe reţelele de socializare mesaje de mobilizare, după victoria lui Trump în alegeri. Sute de grupuri s-au alăturat rapid iniţiativei, militând pentru cauze diverse, de la dreptul la avort, la controlul armelor, schimbare climatică şi drepturile imigranţilor.


Deşi declaraţie de “misiune şi viziune” a organizatorilor marşului nu îl menţionează pe Trump şi se concentrează pe teme ample, inclusiv mesajul din campanie al lui Hillary Clinton, potrivit căreia “drepturile femeilor sunt drepturile omului”, factorul unificatori între participanţi pare să fie dezaprobarea faţă de noul preşedinte.


Vineri, protestele izbucnite în cursul ceremoniei de învestire au degenerat în violenţe. Manifestanţii au spart vitrine şi geamuri, iar poliţia a dispersat mulţimea cu gaze lacrimogene şi grenade fumigene. Peste 200 de oameni au fost arestaţi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22