Talibanii au capturat primul oraș important în Afganistan

Laurentiu Gheorghe | 06.08.2021

Un oraș din sud-vestul Afganistanului a devenit prima capitală de provincie din Afganistan care a căzut în mâinile talibanilor după retragerea trupelor aliate, au declarat oficiali pentru BBC.

Pe aceeași temă

Zaranj, capitala provinciei Nimruz, care se află în sud-vest, lângă granița cu Iranul și cu o populație estimată la 160.000 de locuitori, a căzut vineri în mâinile talibanilor, potrivit The Washington Post. O declarație a forței de poliție din Nimroz a descris capturarea rapidă și ușoară a orașului de către talibani din cauza „lipsei de întăriri din partea guvernului”. Și New York Times o numește, de asemenea, o „victorie simbolică” semnificativă în care luptătorii islamiștii „s-au confruntat cu puțină rezistență”. Unele rapoarte sugerează chiar că nu s-a tras niciun singur foc de armă.

Asta se întâmplă în timp ce talibanii continuă să preia controlul în tot mai multe zone ale țării, pe măsură ce trupele străine se retrag. Deja au ocupat arii extinse din mediul rural și vizează acum orașe importante.

Alte capitale de provincie vulnerabile sunt Herat, în vest și Lashkar Gah, în sud.

Zaranj este un centru comercial important de lângă granița cu Iranul. După capturarea districtelor apropiate, militanții au depus eforturi susținute pentru a cuceri orașul.

Această victorie pune sub controlul talibanilor o rută comercială importantă către Iran și o sursă de venituri din taxe vamale care însumează milioane de dolari. În prezent, forțele armate guvernamentale se luptă să apere alte capitale de provincie, inclusiv Lashkar Gah din provincia vecină Helmand, unde se spune că trupele susținute de SUA sunt încercuite de talibani în centrul orașului.

Vineri dimineață, directorul centrului de informare și mass-media din Afganistan a fost asasinat de militanții talibani din capitala Kabul. Talibanii au spus că Dawa Khan Menapal a fost „pedepsit pentru faptele sale”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22