Tensiune maximă. Armata turcă a deschis focul asupra kurzilor susţinuţi de SUA VIDEO

E.b. | 26.08.2016

Trupele turce au deschis focul joi asupra combatanţilor kurzi susţinuţi de Statele Unite, în nordul Siriei, ceea ce subliniază complicaţiile unei incursiuni menite să securizeze frontiera dintre Siria şi Turcia atât în faţa organizaţiei teroriste Stat Islamic, cât şi în faţa avansului kurzilor, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

 

 

O sursă din serviciile turce de securitate a declarat că armata a deschis focul asupra unor unităţi ale YPG aflate la sud de Jarablus, relatează agenţia Anadolu, care a descris acţiunea drept focuri de avertisment.

 

Focuri de armă şi explozii au fost auzite în regiune joi, a doua zi după lansarea incursiunii.

 

O parte dintre deflagraţii au fost provocate de forţele de securitate turce, care au deminat zona, conform News.ro.

 

Cel puţin trei rebeli sirieni susţinuţi de turci au fost ucişi în operaţiune, însă nu există victime în rândul trupelor turceşti.

 

Rebeli sirieni, susţinuţi de forţele speciale, tancuri şi avioane turceşti, au intrat miercuri în Jarablus, unul dintre ultimele fiefuri ISIS de la graniţa dintre Turcia şi Siria. Însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi înalţi oficiali din guvern au spus clar că obiectivul aşa-numitei “Operaţiuni Scutul de pe Eufrat” este, pe lângă alungarea islamiştilor din zonă, şi împiedicarea miliţiei kurde YPG să cucerească apoi teritoriul.

 

 

 

Turcia, care are a doua armată ca mărime din NATO, a cerut ca YPG să se retragă la est de fluviul Eufrat în termen de o săptămână. Miliţiile kurde au avansat la vest de fluviu luna aceasta, în cadrul unei operaţiuni susţinute de americani pentru a captura oraşul Manbij, aflat sub controlul ISIS. Operaţiunea s-a încheiat între timp.

 

Ankara consideră YPG o ameninţare, pentru că are legături cu militaţii kurzi din sud-estul Turciei, cu care se află în război. În aceste condiţii, regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan este alarmat că evoluţia YPG în nordul Siriei de la începutul războiului civil din ţara arabă, în 2011 şi se teme că aceasta ar putea duce la o consolidare a poziţiei kurde la graniţele Turciei şi ar putea alimenta ambiţiile insurgenţilor kurzi din Turcia.

 

La polul opus, Washingtonul consideră YPG un aliat de încredere în Siria şi formează baza coaliţiei anti-Assad şi anti-ISIS susţinută de SUA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22