The New York Times: ISIS are un serviciu secret care pregătește atentatele sângeroase

E.b. | 04.08.2016

Organizaţia teroristă Stat Islamic are un serviciu secret care se ocupă de pregătirea atentatelor sângeroase din Occident şi de antrenarea celor care le comit. Acest fapt a fost dezvăluit de Harry Sarfo (foto), un deţinut în Germania, fost membru ISIS, într-un interviu acordat The New York Times.

Pe aceeași temă

 

 

Informaţia a fost confirmată de mai mulţi oficiali din serviciile de informaţii din Europa şi SUA, conform News.ro.

 

Harry Sarfo, de 27 de ani, s-a născut în Germania, însă fost crescut în Marea Britanie. După ce a trecut de partea Statului Islamic, el a petrecut trei luni în ascunzătoarea din Raqqa, informează Daily Mail.

 

Serviciul secret se numeşte Emni şi a fost creat iniţial ca o poliţie internă care să asigure disciplina în rândul jihadiştilor şi să identifice eventuali spioni. A devenit însă, între timp, o forţă care coordonează operaţiunile externe ale ISIS, având ca scop exportarea terorismului, arată mii de pagini de documente obţinute de NYT de la serviciile de informaţii belgiene, germane şi austriece. 

 

Potrivit mai multor adepţi ISIS capturaţi în Europa, Emni este un serviciu structurat pe mai multe nivele, controlat de sirianul Abu Muhammad al-Adnani. Acesta era cunoscut anterior ca purtător de cuvânt şi director de propagandă al organizaţiei teroriste. Atunci când recruţii din forţele speciale termină cele 10 niveluri de antrenament necesare, ei sunt legaţi la ochi şi duşi să îi jure credinţă sirianului. Ei rămân legaţi la ochi până la întoarcere, astfel încât nici măcar ei nu ştiu cum arată comandantul, conform digi24.ro.

 

Emni selectează de regulă agenţii în funcţie de naţionalitate şi îi grupează în funcţie de limba vorbită în unităţi mici, discrete, ai căror membri se întâlnesc uneori abia cu o zi înainte de plecarea lor în străinătate.
Anchete ale serviciilor secrete arată că serviciul secret a mai trimis agenţi în Austria, Germania, Spania, Liban, Tunisia, Bangladesh, Indonezia şi Malaysia.

 

VEZI INTERVIUL

 

Alte câteva sute de agenţi se află în Turcia, scrie New York Times, care precizează că se pare că ISIS nu a reuşit să trimită pe nimeni în America de Nord. Potrivit jihadiştilor, însă, acest lucru este compensat de faptul că pot radicaliza rapid americani pe internet. Aceştia îşi pot cumpăra cu uşurinţă arme singuri, şi nu au nevoie de organizare.

 

Anul trecut, Harry Sarfo a fugit din oraşul său natal, Bremen, pentru a se alătura Statului Islamic în Siria.

 

La sosire, el a fost dus într-un campus unde se aflau numeroşi străini şi unde i s-au luat amprentele, sânge, a fost controlat de un medic şi a fost nevoit să răspundă la o serie de întrebări despre trecutul său.

 

Bărbatul a explicat că jihadiştii sunt interesaţi în special de persoanele care au avut legături cu crima organizată, pentru că aceştia au contacte care îi ajută să obţină acte false şi arme.

 

După numai câteva zile, el a fost acostat de membri ai serviciilor secrete ale ISIS, cu feţele mascate, care veniseră să îl anunţe că nu mai au nevoie de europeni în Siria şi că ar fi mai util dacă s-ar întoarce în ţara sa de origine pentru a ajuta la comiterea de atentate.

 

„Vorbeau deschis despre situaţie, spunând că au numeroşi oameni care trăiesc în statele europene şi aşteaptă ordinele de a ataca europenii”, a povestit Sarfo, închis în prezent în penitenciarul de maximă securitate din Bremen. „Iar acest lucru a fost înainte de atacurile de la Bruxelles, înainte de atacurile de la Paris”, a adăugat el.

 

Bărbatul a explicat că teroriştii care comit atacuri în Europa ţin legătura cu ISIS prin intermediul unor aşa-numiţi „oameni curaţi”. Aceştia sunt de regulă persoane convertite recent la islam, care ajută oamenii interesaţi de atacuri să ia legătura cu agenţi ISIS care le oferă instrucţiuni despre cum să acţioneze, cum să construiască bombe sau veste cu explozibil şi cum să îşi declare loialitatea faţă de Statul Islamic.

 

Înainte ca ISIS să îl trimită înapoi în Germania, Sarfo şi un alt german au fost trimişi la antrenamente în deşert. Când s-au uitat mai atent au observat că în jur se aflau nişte peşteri. Tot ce era mai sus de nivelul solului era vopsit cu noroi, pentru a fi invizibil pentru drone.

 

„Duşurile erau interzise. Şi mâncatul era interzis, dacă nu îţi dădeau ei”, îşi aminteşte Sarfo, adăugând că a împărţit o peşteră cu alte cinci sau şase persoane. Chiar şi apa era raţionalizată. „Fiecare peşteră primea două căni de apă pe zi, puse la intrare”, a povestit el. „Scopul era să ne testeze, să vadă cine îşi doreşte cu adevărat, cine este ferm”, a explicat germanul.

 

În a doua săptămână, fiecare a primit câte o puşcă de asalt Kalaşnikov şi li s-a spus să doarmă cu ea între picioare până când devine „al treilea braţ”, potrivit islamistului. În timpul antrenamentelor sale, Sarfo a aflat şi de alte unităţi speciale, dintre care unele extrem de dure.

În perioada petrecută în Siria, Sarfo a fost contactat de alţi combatanţi germani care i-au cerut să joace într-un clip de propagandă. Au mers la Palmyra, unde lui Sarfo i s-a ordonat să meargă înainte şi înapoi cu drapelul ISIS în mână. Alţi combatanţi germani au executat ostatici sirieni, obligaţi să îngenuncheze. Islamiştii erau mai interesaţi de efectul cinematografic decât de ceea ce făceau, potrivit germanului.

 

Sarfo susţine că a început să se îndoiască de ISIS în timpul antrenamentelor, când a văzut cât de dur erau trataţi cei care nu putea să ţină pasul, însă picătura care a umplut paharul a fost filmarea. El era convins înainte că toate clipurile de propagandă erau reale, nu coregrafiate. A început atunci să îşi planifice fuga, ceea ce a durat săptămâni. A fost arestat în cele din urmă pe aeroportul Bremen, pe 20 iulie 2015 şi condamnat la trei ani de închisoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22