The Washington Post: Armata rusă ar fi primit ordinul de a invada pe scară largă Ucraina

L. G. | 20.02.2022

Serviciile americane ar fi obținut informații potrivit cărora armata rusă a primit ordine pentru efectuarea unui atac pe scară largă asupra Ucrianei, relatează The Washington Post.

Pe aceeași temă

Administrația Joe Biden a avertizat de câteva zile cu privire la atacuri iminente. Secretarul Apărării Lloyd Austin a declarat sâmbătă că forțele ruse „sunt gata să lovească”, întărind vineri avertismentul de vineri al lui Biden că președintele rus Vladimir Putin „a luat decizia” de a ataca Ucraina.

 

Casa Albă a transmis că Biden va convoca duminică o întâlnire rară a Consiliului Național de Securitate pentru a evalua situația în curs de dezvoltare din Ucraina.

 

Cu toate acestea, unii oficiali europeni de rang înalt și-au exprimat frustrarea că Statele Unite nu au împărtășit informațiile care au determinat administrația Biden să facă presupuneri privind intențiile Rusiei cu atâta siguranță. Serviciile de informații americane care i-au oferit lui Biden încrederea pentru a face afirmația de vineri s-ar fi bazat pe un ordin oferit de oficiali înalți de la Moscova subordonaților ruși de a continua un atac la scară largă, potrivit mai multor persoane familiarizate cu problema, citate de The Washington Post, care au vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității subiectului.

 

Statele Unite au obținut informații cu privire la ordin, în timp ce oficialii militari și de securitate ruși luau măsuri pentru a-l pune în aplicare și au făcut-o foarte recent, au mai precizat sursele citate de WP.

 

Declarația președintelui „reflectă evaluările comunității de informații”, a afirmat un înalt oficial al administrației. „Așa cum a precizat și el (Biden – n.r.), ușa către diplomație va rămâne deschisă”, mai arată sursa.

 

Întrebat cum știe el intențiile lui Putin, Biden a remarcat în declarațiile sale de vineri că Statele Unite au „o capacitate semnificativă de informații”. El a mai spus că, înainte de a-și ține discursul, a avut un apel cu liderii aliaților NATO și ai Uniunii Europene „pentru a-i aduce la curent cu ceea ce consideră Statele Unite ale Americii că este starea actuală și ce este probabil să se întâmple în Ucraina în zilele următoare.”

 

Unii aliați europeni au pus sub semnul întrebării convingerea Statelor Unite că Kremlinul va lansa ostilități, spunând că nu au observat dovezi directe care să sugereze că Putin s-a angajat într-o astfel de acțiune.

 

Un oficial european a declarat pentru The Washington Post din München că „nu avem noi înșine nicio dovadă clară că Putin s-a hotărât (să invadeze pe scară largă – n.r.) și nu am văzut nimic care să sugereze contrariul”. Un altul a spus că, deși situația este gravă, „în acest stadiu nu avem o informații atât de clare” că Putin s-ar fi decis să invadeze Ucraina.

 

Oficialii au afirmat că li s-a spus puțin despre sursele și metodele folosite de Statele Unite pentru a ajunge la concluzii, limitându-le capacitatea de a lua decizii independente cu privire la cât de multă greutate să acorde declarațiilor lui Biden că Putin a luat decizia de a ataca.

 

„Este întotdeauna materia primă pe care nu o împart”, a spus un diplomat NATO de rang înalt, care a avut conversații ample cu factorii de decizie americani de rang înalt de la Bruxelles.

 

Britanicii nu s-au numărat printre cei care au făcut astfel de plângeri. Secretarul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a lansat sâmbătă la München avertismente similare Statelor Unite, afirmând că „cel mai rău scenariu” al Ucrainei – o invazie rusă – „s-ar putea întâmpla încă de săptămâna viitoare”.

 

Între timp, oficialii administrației  Biden au respins ideea că ar putea furniza mai puțină informații unor aliați decât altora. „De când am început să vedem pentru prima dată semne de consolidare a armatei Rusiei în urmă cu câteva luni, am împărtășit în mod regulat informații cu aliații și partenerii noștri, inclusiv cu Ucraina, și am redus nivelul de informații pentru a permite această partajare, după cum este necesar”, a spus un oficial înalt al administrației, potrivit WP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22