Tiruri cu rachete în Israel. Cinci civili uciși. Hamas amenință cu alte atacuri

Redactia | 12.05.2021

O ploaie de 130 de rachete lansată de Hamas a lovit Tel Aviv și împrejurimile sale, marți seară, la o zi după ce forțele aeriene israeliene au distrus o clădire de 10 etaje.

Pe aceeași temă

O ploaie de 130 de rachete lansată de Hamas a lovit Tel Aviv și împrejurimile sale, marți seară, la o zi după ce forțele aeriene israeliene au distrus o clădire de 10 etaje în care își aveau birourile lideri islamiști palestinieni. În noaptea de miercuri atacurile au continuat iar armata israeliană a transmis că de la începutul violențelor au fost lansate aproximativ 850 de rachete asupra Israelului.

Cele mai multe dintre rachetele trimise spre Israel din Fâșia Gaza au fost eliminate de scutul antirachetă israelian. Cu toate acestea, cinci civili au fost uciși. Totodată, în violențele începute luni în Gaza și-au pierdut viața 35 de palestinieni, printre care și 12 copii.

După rafalele de rachete de marți noapte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis un mesaj dur, spunând că Israelul va continua să atace ”cu toată puterea”, iar Armata a precizat că vor fi atacate clădirile civile în care sunt ascunse depozite de arme ale Hamas.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, şi-a început informarea zilnică cu o declaraţie despre situația tensionată din Orientul Mijlociu, anunțând că ”sprijinul lui Joe Biden pentru securitatea Israelului și dreptul acestuia de a se apăra este fundamentul și nu se va clătina niciodată”.

Pe de altă parte, Tor Wennesland, reprezentantul Organizației Națiunilor Unite pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, a cerut oprirea imediată a focului, spunând că violențele escaladează ”spre un război pe scară largă”.

În timpul unei rafale lansate din Gaza, nou-născuții familiilor israeliene au fost luați din paturile maternității și trimiși într-un hol fortificat, în timp ce rachetele cădeau deasupra spitalului, este o altă informație transmisă de Armata Israelului:

UPDATE Ora 09:00 Peste 1050 de rachete au lovit centrul și sudul Israelului în ultimele 38 de ore, anunță Armata israeliană pe Twitter: ”Asta trebuie să înceteze!”, este anunțul forțelor de apărare din Israel.

UPDATE Ora 07:43 Aproximativ 850 de rachete au fost lansate asupra Israelului de la începutul escaladării evenimentelor de marți, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat de Haaretz. 85-90% din aceste rachete au fost interceptate de scutul Iron Dome. De asemenea, armata israeliană a atacat aproximativ 500 de ținte din Fâșia Gaza și intenționează să atace ținte subterane.

UPDATE Ora 07:29 Numărul victimelor în tabăra israeliană crește la 5, după ce o fată de 16 ani și tatăl său au fost uciși într-un atac cu rachetă în orașul Lod, anunță publicațiile internaționale.

UPDATE Ora 06:55 Numărul victimelor din Gaza crește la 35, inclusiv 12 copii și adolescenți și 3 femei, anunță ministrul Sănătății de aici, citat de Haaretz.

UPDATE Ora 06:45 Armata israeliană anunță că a ucis doi membri cheie operativi ai serviciilor de inteligență ale Hamas și a distrus casele a trei oficiali de rang înalt ai Hamas în Gaza, transmite Haaretz.

UPDATE Ora 06:40 Hamas reacționează și anunță miercuri că lansează peste 200 de rachete spre teritoriul israelian ca răspuns la atacurile israeliene asupra unei clădiri din centrul enclavei palestiniene, informează AFP.

Aripa armată a Hamas a indicat într-o declaraţie că „lansează 110 rachete asupra metropolei Tel Aviv” şi „100 rachete asupra oraşului Beer Şeva „ca represalii la reluarea atacurilor asupra clădirilor locuite de civili”.

Alarmele au răsunat în Tel Aviv şi Beer Şeva, în sudul Israelului, la scurt timp după difuzarea acestor informaţii, potrivit armatei israeliene.

UPDATE Ora 06:33 Ca răspuns la sutele de rachete lansate către Israel, armata a anunțat că a lovit și continuă să vizeze un număr semnificativ de ținte ale Hamas din Gaza, reprezentând cea mai mare operațiune israeliană din 2014 încoace.

UPDATE Ora 06:40 Pe parcursul noții au continuat rafalele de rachete venite din Gaza, conform anunțurilor făcute de armata israeliană: „Teroriștii din Gaza trag rachete non-stop, iar civilii din centrul și sudul Israelului își petrec noaptea în adăposturi pentru a se proteja de focul acestora”, a transmis armata israeliană pe Twitter.

UPDATE Ora 06:00 Premierul Benjamin Netanyahu a decretat miercuri noapte stare de urgenţă în oraşul Lod din centrul Israelului unde în ultimele ore, conform poliţiei, au avut loc revolte ale minorităţii arabe, transmite AFP. „Revolte de amploare au izbucnit din partea unor rezidenţi arabi, punând în pericol locuitorii”, se arată într-un comunicat al poliţiei. „Au fost incendiate vehicule şi avariate bunuri”. Potrivit presei israeliene, trei sinagogi şi mai multe magazine din Lod au fost incendiate.

UPDATE Ora 00:16 Momentul în care echipa de filmare a televiziunii Sky News surprinde o rafală de rachete lansată de Hamas care luminează cerul din Tel Aviv asemenea unor artificii. Pe fundal se aud sirenele care avertizează populația asupra pericolului:

Tel Aviv: Moment missiles light up night as Sky News crew films.

Our correspondent @Stone_SkyNews was part of the crew who ran for cover during a missile attack.

Read more here: https://t.co/daWFdxOy1G pic.twitter.com/plSjFA9c2s

— Sky News (@SkyNews) May 11, 2021

UPDATE Ora 00:02 Mai multe înregistrări video cu violențele dintre israelieni și palestinieni au circulat pe Twitter marți seară, după ce Tel Aviv a fost atacat cu 130 de rachete de Hamas:

UPDATE Ora 23:59 Reprezentantul ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a făcut apel, marți seară, la oprirea focului, spunând că violențele ”escaladează spre un război pe scară largă”:

  • ”Liderii din ambele tabere trebuie să își asume responsabilitatea dezescaladării conflictului. Prețul războiului din Gaza este devastator și este plătit de oamenii simpli. Națiunile Unite lucrează cu ambele părți pentru a restabili calmul. Opriți violențele acum!”, a transmis Wennesland.

UPDATE Ora 23:57 Premierul Netanyahu a transmis, printr-un mesaj pe Facebook, că trupele din Iudeea și Samaria vor fi transferate imediat la Lod:

  • ”Vom restabili legea și ordinea în Lod și toate părțile țării”, a transmis Netanyahu.

UPDATE Ora 23:52 Trei israelieni au murit și alți 90 sunt răniți, dintre care 5 copii, conform Haaretz. De asemenea, 30 de palestinieni și-au pierdut viața, dintre care 10 erau copii, conform aceleiași surse.

UPDATE Ora 23:47 Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, şi-a început informarea zilnică cu o declaraţie despre situația tensionată din Orientul Mijlociu, menţionând că preşedintele Joe Biden tocmai a primit o actualizare de la echipa sa de securitate naţională, principalul său obiectiv fiind dezescaladarea. Psaki a spus că Statele Unite condamnă atacurile cu rachete din partea Hamas şi a altor grupuri, inclusiv atacurile asupra Ierusalimului, iar sprijinul lui Joe Biden pentru „securitatea Israelului, pentru dreptul său legitim de a se apăra şi a-şi apăra poporul este unul fundamental şi nu se va clătina niciodată”:

  • „Ierusalimul, un oraş de o asemenea importanţă pentru credincioşi din întreaga lume, trebuie să fie un loc de coexistenţei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

UPDATE Ora 23:39 În atacul de marți seară, 130 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza în Tel Aviv, cele mai multe dintre acestea fiind eliminate de scutul antirachetă al Israelului, transmite BBC.

UPDATE Ora 23:36 30 de morți au fost raportați, în violențele de luni și marți, dintre care 28 de palestinieni și 2 israelieni, notează BBC, citând oficiali din Gaza.

UPDATE Ora 23:23 Armata israeliană le-a transmis cetățenilor din Fâșia Gaza că atacă depozitele de arme ale Hamas, ascunse în clădirile civile din Gaza:

  • ”Deși Hamas vrea să vă pună în pericol, vă îndemnăm să stați departe de locurile de armament ale Hamasului și să rămâneți în siguranță. Scopul nostru este doar să atacăm teroarea”.

UPDATE Ora 23:20 Premierul Netanyahu a rugat populația civilă să rămână în zonele protejate și să urmeze cu strictețe instrucțiunile autorităților:

  • ”Vă rog pe toți, fără excepție, să urmați cu strictețe instrucțiunile Armatei – să stați în zonele protejate – acest lucru este în mod clar salvator de vieți. Vă mai spun un lucru în această seară, această campanie este de lungă durată. Cu hotărâre, unitate și putere, vom restabili securitatea cetățenilor Israelului”, a transmis Benjamin Netanyahu, marți seară, pe Facebook.

UPDATE Ora 23:16 Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a declarat, marți noapte, la Digi24 că Hamas a trecut linia roșie când a început să atace civilii israelieni, spunând că ”lucrurile nu se vor opri aici”:

  • „Mișcarea teroristă Hamas a trecut o linie roșie atunci când a început să atace populația civilă. Din acest motiv, eu cred că în umătoarele zile vom vedea că lucrurile nu se vor opri aici. Eu cred că această acțiune va continua (…). Orice oraș care este în distanța de 100 de km de Fâșia Gaza este țintă pentru organizația teroristă Hamas”.

UPDATE Ora 23:13 Premierul Benjamin Netanyahu a trasmis, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că armata Israelului a atacat, luni și marți, sute de ținte teroriste ale Hamas și Jihadului islamic din Fâșia Gaza:

  • ”Am eliminat zeci de teroriști, inclusiv comandanți superiori, am bombardat cartierul general al Hamas, am demolat clădiri și turnuri folosite de organizații teroriste. Continuăm să atacăm cu toată puterea noastră”, a transmis premierul Israelului după ce sute de rachete au bombardat Tel Aviv, marți seară.

UPDATE Ora 23:07 Purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, Jonathan Conricus, militar arată una dintre clădirile distruse de rachetele Hamas:

UPDATE Ora 23:04 Ploaia de rachete lansată de Hamas marți asupra Israelului vine după ce forțele aeriene israeliene au distrus un bloc de 10 etaje unde funcționau birourile liderilor islamiști palestinieni. Momentul în care se prăbușește clădirea poate fi vizionat aici.

UPDATE Ora 23:00 Ministerul Apărării din Israel a publicat o hartă cu locurile din Israel care au fost bombardate marți de Hamas. Premierul Benjamin Netanyahu a transmis că ”Hamas va plăti!”.

UPDATE Ora 22:59 Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a publicat, marți noapte, pe Facebook un clip video cu bombardarea localității Holun, la 3 km de Tel Aviv.

știrea inițială

Metropola israeliană Tel Aviv a fost ţinta marţi seară a unei ploi de rachete lansate din Fâşia Gaza de mişcarea islamistă Hamas, relatează AFP.

Cu puţin înainte de ora 21:00 (ora 18:00 GMT), Hamas a anunţat că va lovi dur Israelul după ce forţele aeriene israeliene au distrus o clădire cu zece etaje în Fâşia Gaza în care îşi aveau birourile lideri ai mişcării islamiste palestiniene.

Sirenele au început să sune la Tel Aviv şi în oraşele din jur, potrivit armatei israeliene şi jurnaliştilor AFP.

Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a declarat pentru AFP că un autobuz fără călători a fost lovit de o rachetă în oraşul Holon.

Braţul armat al Hamas a susţinut că a lansat 130 de rachete în direcţia Tel Aviv. De luni seara şi înainte de atacul în direcţia Tel Aviv, aproximativ 480 de rachete au fost lansate de diferite grupuri palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit armatei israeliene. Aceste lovituri aeriene s-au soldat până acum cu doi morţi şi zeci de răniţi.

Atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza, lansate în răspuns la primele tiruri cu rachete de luni, au ucis cel puţin 28 de persoane, între care zece copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Comandanţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, al doilea grup armat islamist din enclavă, au fost ucişi în aceste atacuri, conform acestor mişcări palestiniene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22