Tokaev: „Lovitura de stat” a fost zădărnicită. 164 de morți și 8.000 de protestatari arestați

Laurentiu Gheorghe | 10.01.2022

Președintele Kazahstanului Kasîm-Jomart Tokaev a declarat luni că la revoltele din țară au participat teroriști și islamiști radicalizați, veniți din Asia Centrală și Orientul Mijlociu.

Pe aceeași temă

Conform CNN, luptele violente din ultima săptămână din principalele orașe kazahe s-au soldat cu cel puțin 164 de morți și aproape 800 de persoane din rândul protestatarilor au fost arestate de către forțele de securitate. Ministerul de Interne a anunțat duminică moartea a 16 polițiști și militari, și peste 1.300 de răniți din rândul forțelor de ordine ca urmare a protestelor violente care au zguduit timp de o săptămână țara.

Luni, în principalele orașe ale țării situația revenise aproape la normal după luptele violente de stradă din timpul protestelor stârnite de scumpirea combustibililor și care s-au transformat rapid într-o revoluție antiguvernamentală. Cel puțin 3.000 de militari ruși din forțele de menținere s-au deplasat rapid în Kazahstan, după ce președintele Tokaev a susținut că operațiunea de represiune reprezintă luptă „împotriva terorismului”. Însă nu peste tot s-a așternut liniștea, protestele antiguvernamentale intrând în a doua săptămână.

”Nu am nicio îndoială că este vorba despre un atac terorist, un act organizat şi bine pregătit împotriva Kazahstanului, cu participarea unor combatanţi străini din ţări ale Asiei Centrale, inclusiv Afganistan. Combatanţi din Orientul Mijlociu de asemenea au participat”, a transmis într-un comunicat serviciul de presă al lui Tokaev, după o discuţie telefonică a acestuia din urmă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

De asemenea Tokaev a mulțumit Rusiei pentru trimiterea celor 3.000 de militari din forțele de menținere a păcii care au contribuit la „restabilirea ordinii” în țară.

„Aș dori să-i mulțumesc în mod special președintelui rus Vladimir Vladimirovici Putin pentru înțelegere și pentru decizia rapidă de a trimite un contingent al trupelor de menținere a păcii OTSC (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă – n.r.) în Kazahstan. Suntem în comunicare constantă cu dumneavoastră, distins Vladimir Vladimirovici, încă din primele zile ale atac terorist asupra țării noastre”, a mai spus liderul kazah.

Kazahstanul s-a confruntat din primele zile ale noului an cu revolte care au pornit de la manifestaţii de protest în urma scumpirii gazelor lichefiate şi care au căpătat revendicări politice, cu manifestări anarhice, clădiri oficiale incendiate şi ciocniri violente între forţele de securitate şi participanţii la aceste manifestări, despre care autorităţile kazahe au afirmat că unii au fost antrenaţi pentru luptă, bine coordonaţi şi au folosit inclusiv arme de foc.

 

Preşedintele Tokaev a descris luni aceste evenimente drept o tentativă de lovitură de stat. Într-un mesaj televizat transmis vineri, el a reproşat fostului său guvern – pe care l-a demis după izbucnirea revoltelor – că nu a fost capabil să prevină aceste ”atacuri teroriste”. ”Este extrem de important să înţelegem de ce guvernul a scăpat din vedere pregătirile clandestine de atacuri teroriste şi antrenarea celulelor militante sub acoperire”, a subliniat Tokaev.

 

”Acţiunile lor au relevat existenţa unui plan precis de atacuri asupra armatei, instituţiilor sociale şi administrative în practic toate regiunile, o coordonare perfectă, capabilităţi de luptă puternice şi o brutalitate sălbatică”, a continuat preşedintele kazah, care, după ce a declarat starea de urgenţă, a preluat şi funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării, deţinută de fostul preşedinte Nursultan Nazarbaev.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22