Tony Blair: Războiul din Ucraina arată că dominaţia Occidentului se apropie de final

L. G. | 18.07.2022

Războiul din Ucraina arată că dominația Occidentului se apropie de sfârșit pe măsura ce China devine superputere în parteneriat cu Rusia, susține fostul premier britanic Tony Blair.

Pe aceeași temă

Tony Blair consideră că ne aflăm într-unul dintre cele mai importante puncte de inflexiune din ultimele sute de ani, fiind comparabil cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial sau cu prăbușirea Uniunii Sovietice, dar de această dată Occidentul nu mai este în mod evident pe o pantă ascendentă, relatează Reuters.

„Ne apropiem de sfârșitul dominației politice și economice occidentale”, a spus Blair într-o prelegere intitulată „După Ucraina, ce lecții învață liderii occidentali?” conform unui text al discursului ținut la un forum care susține alianța dintre Statele Unite și Europa.

„Lumea va fi cel puțin bipolară și posibil multipolară. Cea mai mare schimbare geo-politică a acestui secol va veni din China, nu din Rusia”, a spus Blair

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat moartea mii de oameni și a declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, când omenirea se temea de iminența unui război nuclear.

Președintele rus Vladimir Putin spune că Occidentul i-a declarat război economic încercând să izoleze economia Rusiei prin impunerea de sancțiuni dure, dar Rusia creează alianțe cu puteri precum China și India.

Războiul din Ucraina, a spus Blair, a arătat că Occidentul nu se poate baza pe China „pentru a se comporta în modul pe care l-am considera rațional”.

Președintele chinez Xi Jingping îl sprijină pe Putin și critică sancțiunile „abuzive” impuse de Occident, iar președintele rus la rândul lui a creat ceea ce el numește un „parteneriat strategic” cu China.

În 1979, China avea o economie mai mică decât cea a Italiei, dar după ce s-a deschis investițiilor străine și a introdus reforme de piață, a devenit a doua cea mai mare economie din lume.

Se estimează că economia chineză va depăși Statele Unite într-un deceniu și este lider în unele tehnologii ale secolului 21, cum ar fi inteligența artificială, medicina regenerativă și polimerii conductivi.

„Locul Chinei ca superputere este firesc și justificat. Nu este Uniunea Sovietică”, a spus Blair, care a fost prim-ministru al Marii Britanii din 1997 până în 2007. Aliații săi vor fi probabil Rusia și Iranul.

Occidentul nu ar trebui să lase China să-l depășească din punct de vedere al înarmării, a spus el.

„Ar trebui să creștem cheltuielile pentru apărare și să menținem superioritatea militară”, a spus Blair. Statele Unite și aliații săi „ar trebui să fie superiori pentru a face față oricărei situații sau tip de conflict și în toate domeniile”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22