Trei jurnalisti turci au fost condamnati la inchisoare pe viata de regimul Erdogan

Redactia | 18.02.2018

Trei jurnalisti, directorul de marketing si art directorul unui ziar, precum si un instructor de la Academia de politie, au fost condamnati vineri de un tribunal din Turcia la inchisoare pe viata pentru acuzatii legate de tentativa de lovitura de stat din vara anului 2016, anunta AFP.

Pe aceeași temă

 Jurnalistii Ahmet Altan, Mehmet Altan si Nazli Ilicak, precum si Yakup Simsek, directorul de marketing al cotidianului Zaman, Fevzi Yazici, art directorul aceluiasi ziar si Sukru Tugrul Ozsengul, instructor de la Academia de politie, sunt cei sase condamnati la inchisoare pe viata pentru "tentativa de rasturnare a ordinii constitutionale", a relatat agentia turca Anadolu.

 

Ziaristii au fost  acuzati ca sunt partizani ai predicatorului turc Fethullah Gulen, adversarul numarul unu al presedintelui Erdogan, care traieste in exil in Statele Unite, deoarece  ar fi transmis "mesaje subliminale" in timpul unei emisiuni in direct la televiziune.

 

Fratii Ahmet si Mehmet Altan au 67, respectiv 65 de ani si scriau la ziarul de opozitie Taraf. Nazli Ilicak este jurnalist si scriitor si a lucrat, pana in 2013, la cotidianul pro-guvernamental Sabah.

 

Sentinţa lor înseamnă că, în mod oficial, ei trebuie să stea 40 de ani după gratii.Justitia turca a decis, in aceeasi zi, eliberarea jurnalistului germano-turc Deniz Yucel, retinut pentru "terorism" de peste un an, a carui eliberare a fost ceruta de Germania.


 

”Astăzi este o zi neagră pentru libertatea presei şi pentru justiţie în Turcia şi stabileşte un precedent înfiorător pentru foarte mulţi alţi jurnalişti care sunt judecaţi pentru acuzaţii similare, considerate acte de terorism”, a declarat Gauri van Gulik, directorul Amnesty International pentru Europa, în legătură cu sentinţele pronunţate împotriva jurnaliştilor.

 


Procesul a ridicat de asemenea intrebari in legatura cu independenta justitiei din Turcia."Justitia turca si putera care o controleaza devin ridicole in fata lumii, dupa aceasta sentinta", a scris pe Twitter Christophe Deloire, secretarul general al organizatiei Reporteri fara frontiere.


"Aceste pedepse severe sunt inacceptabile si reprezinta un atac fara precedent la adresa libertatii presei din Turcia", afirma intr-un comunicat si David Kaye, raportorul ONU pentru libertatea de exprimare si reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir.Peste 50.000 de persoane au fost arestate in Turcia, iar peste 140.000 destituite din functie dupa puciul esuat din iulie 2016.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22