Trei partide în competiție în alegerile parlamentare din Bulgaria

Redactia | 07.07.2021

Trei partide se luptă pentru primul loc la alegerile parlamentare de duminică din Bulgaria, transmite Duma, citată de Rador.

Pe aceeași temă

În acest moment, partidele Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), „Există un astfel de popor” (ITN) și Partidul Socialist Bulgar (BSP) au rezultate aproape egale – un sprijin de 22,5%, 21,7% și respectiv 20,6%.

Urmează Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi și Bulgaria Democrată, cu 11,1% și 10%. În următorul parlament vor intra probabil 7 partide, inclusiv „Ridică-te! Mafia, afară!” cu 5,1% și Patrioții Bulgari – cu 4,8%, după cum arată sondajul sociologic realizat de Mediana, în perioada 26 iunie – 2 iulie.

Predomină dorința de schimbare politică cu un nou guvern fără participarea GERB, comentează analiștii. Problema este în ce măsură această dorință va fi exprimată în acțiuni politice reale.

Alegătorii GERB, deși sunt mai puţini, sunt extrem de motivați să voteze, în timp ce mulți dintre susținătorii altor partide încă ezită cu privire la dacă și pentru cine vor vota, în timp ce altora nu le pasă cine va guverna, atâta timp cât nu este partidul lui Boiko Borisov.

În această situație, alegerile și bătălia pentru primul loc sunt departe de a fi stabilite dinainte, subliniază Mediana.

Previziunea este că va fi imposibil să se formeze o majoritate de guvernământ – o coaliție în jurul oricăreia dintre cele trei principale formațiuni, indiferent care va fi prima, a doua sau a treia.

Ieșirea probabilă din această situaţie este un guvern minoritar care se bazează pe sprijinul conjunctural din partea „partidelor care nu acceptă status quo-ul” sau noi alegeri.

Potrivit sociologilor, în săptămâna premergătoare votului, alegătorii pot schimba situaţia. Deocamdată, prezența la vot este aproape egală sau ușor mai mică decât pe 4 aprilie – aproximativ 3,1-3,3 milioane de alegători, potrivit Mediana.

Un studiu realizat de Market Links, care atribuie 19,7% pentru GERB, 18,8% pentru ITN și 16,9% pentru BSP, l-a indignat pe vicepreședintele BSP, Kristian Vighenin.

Potrivit acestuia, acesta este un alt sondaj ce doreşte să sugereze că „bătălia” pentru primul loc este între GERB și ITN, iar BSP este menţionată între altele, mai aveau puţin şi nici nu aminteau.

„Să recunoaștem – când cele trei partide se încadrează sistematic în 3-3,5%, chiar și în sondaje care reduc în mod deliberat rezultatul BSP, lupta pentru locul întâi este între trei, nu între două partide. Nu mă voi antepronunţa, dar schema nu le va ieși. Îl îndemn pe fiecare dintre noi să facă tot posibilul în cele 5-6 zile rămase și voi număra procentele duminică seara”, a scris Vighenin pe Facebook.

Sursa: Duma/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22