Trump a anulat în ultimul moment ordinul de lansare a rachetelor împotriva unor ținte din Iran

Laurentiu Gheorghe | 21.06.2019

Președintele SUA, Donald Trump, a anulat joi noapte lovirea unor ținte din Iran, după ce aprobase planul de atac, ripostă la doborârea de către armata iraniană a unei drone americane.

Pe aceeași temă

Operațiunea militară era în plină desfășurare - navele erau în poziție de tragere și avioanele zbura deja spre țintele lor - însă nici o rachetă nu fusese încă lansată, atunci când a venit ordinul de abandonare a acțiunii, a declarat un oficial de la Casa Albă, citat de New York Times. Atacul cu rachete era programat pentru vineri dimineață, chiar înainte de răsăritul soarelui, pentru a minimiza numărul de victime printre civili și militari.

Anterior, șeful de la Casa Albă scrisese un mesaj scurt pe Twitter, care a provocat rumoare pe Internet privind iminența unui atac asupra Iranului. „Iranul a comis o mare greșeală”, a postat președintele american, joi, pe rețeaua de socializare.

Statele Unite se află într-un conflict deschis cu Iranul, reacțiile militare sau diplomatice ale SUA având potențialul de a provoca o escaladare suplimentară a tensiunilor cu Teheranul. Doborârea miercuri de către Iran a unei drone americane, a făcut ca Trump să fie prins între linia dură a republicanilor, care cer o ripostă militară imediat și democrații din Congres, care îl avertizează pe Trump că ar putea pierde controlul asupra situației și ar implica SUA într-un nou război de amploare.

Trump a aprobat inițial atacuri împotriva câtorva ținte iraniene, cum ar fi bateriile de rachete și a unor instalațiilor radar. Conform The Times, nu este clar dacă Trump s-a răzgândit pur și simplu sau administrația sa a anulat operațiunea din cauza unor erori de strategie sau a unor probleme de logistică.

De asemenea, nu este clar dacă atacurile au fost anulate sau doar amânate pentru altă dată.

Rivalii democrați ai președintelui Trump nu au rata ocazia de a-l ataca.

Senatorul democrat Elizabeth Warren de la Massachusetts a scris că "nu există nicio justificare" pentru escaladarea tensiunilor cu Iranul.

„Donald Trump a promis să aducă trupele noastre acasă, în schimb, el a anulat un tratat funcțional (cu Iranul – n.r.) și a declanșat un alt conflict inutil”, a scris ea. „Nu există nicio justificare pentru escaladarea în continuare a acestei crize - trebuie să încetăm să mai declanșăm un război”.

Joi dimineață, înaintea apariției informațiilor privind planul de atacare a Iranului, un oficial de la Casa Albă spusese corespondentului CNN că președintele a purtat discuții cu consilierul pentru securitate națională John Bolt privind modalitatea de a răspunde provocărilor iraniene.

Iranul a doborat joi o dronă militară americană, tensionând și mai mult situația deja inflamată dintre Washington și Teheran în Orientul Mijlociu.

Garda Revoluționară a Iranului a anunțat miercuri că a doborât un "avion american spion", care a violat spațiul aerian național.

Un oficial american a confirmat că SUA au pierdut o dronă, dar a declarat că incidentul a avut loc în spațiul aerian internațional de deasupra strâmtorii Urmuz, una dintre cele mai importante rute maritime de pe glob.

Ca urmare a escaladării conflictului, joi noapte, Administrația Federală a Aviației a emis o notă care interzice zborurile avioanelor civile americane deasupra Golfului Persic și Golfului Oman din cauza tensiunilor în creștere.

Video cu doborârea dronei SUA

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22