Trump a anulat în ultimul moment ordinul de lansare a rachetelor împotriva unor ținte din Iran

Laurentiu Gheorghe | 21.06.2019

Președintele SUA, Donald Trump, a anulat joi noapte lovirea unor ținte din Iran, după ce aprobase planul de atac, ripostă la doborârea de către armata iraniană a unei drone americane.

Pe aceeași temă

Operațiunea militară era în plină desfășurare - navele erau în poziție de tragere și avioanele zbura deja spre țintele lor - însă nici o rachetă nu fusese încă lansată, atunci când a venit ordinul de abandonare a acțiunii, a declarat un oficial de la Casa Albă, citat de New York Times. Atacul cu rachete era programat pentru vineri dimineață, chiar înainte de răsăritul soarelui, pentru a minimiza numărul de victime printre civili și militari.

Anterior, șeful de la Casa Albă scrisese un mesaj scurt pe Twitter, care a provocat rumoare pe Internet privind iminența unui atac asupra Iranului. „Iranul a comis o mare greșeală”, a postat președintele american, joi, pe rețeaua de socializare.

Statele Unite se află într-un conflict deschis cu Iranul, reacțiile militare sau diplomatice ale SUA având potențialul de a provoca o escaladare suplimentară a tensiunilor cu Teheranul. Doborârea miercuri de către Iran a unei drone americane, a făcut ca Trump să fie prins între linia dură a republicanilor, care cer o ripostă militară imediat și democrații din Congres, care îl avertizează pe Trump că ar putea pierde controlul asupra situației și ar implica SUA într-un nou război de amploare.

Trump a aprobat inițial atacuri împotriva câtorva ținte iraniene, cum ar fi bateriile de rachete și a unor instalațiilor radar. Conform The Times, nu este clar dacă Trump s-a răzgândit pur și simplu sau administrația sa a anulat operațiunea din cauza unor erori de strategie sau a unor probleme de logistică.

De asemenea, nu este clar dacă atacurile au fost anulate sau doar amânate pentru altă dată.

Rivalii democrați ai președintelui Trump nu au rata ocazia de a-l ataca.

Senatorul democrat Elizabeth Warren de la Massachusetts a scris că "nu există nicio justificare" pentru escaladarea tensiunilor cu Iranul.

„Donald Trump a promis să aducă trupele noastre acasă, în schimb, el a anulat un tratat funcțional (cu Iranul – n.r.) și a declanșat un alt conflict inutil”, a scris ea. „Nu există nicio justificare pentru escaladarea în continuare a acestei crize - trebuie să încetăm să mai declanșăm un război”.

Joi dimineață, înaintea apariției informațiilor privind planul de atacare a Iranului, un oficial de la Casa Albă spusese corespondentului CNN că președintele a purtat discuții cu consilierul pentru securitate națională John Bolt privind modalitatea de a răspunde provocărilor iraniene.

Iranul a doborat joi o dronă militară americană, tensionând și mai mult situația deja inflamată dintre Washington și Teheran în Orientul Mijlociu.

Garda Revoluționară a Iranului a anunțat miercuri că a doborât un "avion american spion", care a violat spațiul aerian național.

Un oficial american a confirmat că SUA au pierdut o dronă, dar a declarat că incidentul a avut loc în spațiul aerian internațional de deasupra strâmtorii Urmuz, una dintre cele mai importante rute maritime de pe glob.

Ca urmare a escaladării conflictului, joi noapte, Administrația Federală a Aviației a emis o notă care interzice zborurile avioanelor civile americane deasupra Golfului Persic și Golfului Oman din cauza tensiunilor în creștere.

Video cu doborârea dronei SUA

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22