Trump a semnat ordinul prin care interzice aplicațiile TikTok și WeChat în SUA

Redactia | 07.08.2020

Președintele Donald Trump a semnat, joi, ordinul executiv care interzice TikTok și WeChat să opereze pe teritoriul SUA dacă nu vor fi vândute de compania chineză care le deține.

Pe aceeași temă

TikTok are interzis 45 de zile la „orice tranzacție dintre o persoană sau altă entitate juridică de pe teritoriul Statelor Unite cu ByteDance Ltd”, compania chineză care deține platforma de social media, transmite CNN.

Trump pune, astfel presiune pe vânzarea aplicației video după ce în urmă cu o săptămână a spus că va interzice TikTok pe teritoriul SUA folosindu-se de prerogativele sale din perioada stării de urgență.

Microsoft a declarat sâmbătă că insistă cu discuțiile privind achiziționarea aplicației în urma unei discuții dintre CEO-ul companiei Satya Nadella și președinte.

Luni, Trump a a dat TikTok termenul de 15 septembrie pentru găsirea unui cumpărător american. Altfel, a amenințat el, va bloca definitiv utilizarea aplicației pe teritoriul SUA.

Potrivit ordinului executiv semnat de Trump, „culegerea masivă de date în mod automat de la utilizatorii săi (ai TikTok - n.r.), precum datele de locație și istoricul căutărilor ar permite partidului comunist chinez acces la informații private despre utilizatorii americani, permițând Chinei să localizeze angajații federali, să construiască dosare cu informații personale în scopuri de șantaj și spionaj comercial”. De asemenea, Trump acuză platforma TikTok, care are deja 100 de milioane de utilizatori în SUA, că cenzurează sau diseminează conținut în acord cu agenda Partidului Comunist din China și că răspândește conținut video cu teorii conspiraționiste despre originile noului coronavirus.

La scurt timp, Trump a emis un ordin similar în ce privește WeChat, tot o aplicație chineză, deținută de compania Tencent, pentru care ordinul prevede interzicerea oricăror tranzacții financiare cu firma care deține aplicația.

Politico.eu informează că Senatul SUA a votat joi interzicerea descărcării aplicației de angajații federali. De asemenea, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat miercuri că aplicația chineză ar trebui blocată de Apple și Google.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22