Trump avertizează Iranul: Fără noi amenințări. Avem 52 de obiective iraniene care vor fi atacate

Laurentiu Gheorghe | 05.01.2020

După ce milițiile proiraniene au atacat cu mortiere și rachete obiective civile și militare din Irak ale SUA, Donald Trump a transmis liderilor iranieni să înceteze: „Fără noi amenințări” a scris Trump pe

Pe aceeași temă

Președintele Donald Trump a amenințat sâmbătă că Statele Unite vizează atacarea a 52 de obiective iraniene dacă Teheranul va ataca poporul sau ţinte americane ca răspuns la atacul cu dronă lansat de SUA în care fost a ucis comandantul militar iranian Qassem Soleimani în Irak, potrivit Reuters.

Trump a scris că Iranul „vorbește cu foarte mare îndrăzneală despre vizarea anumitor ţinte ale SUA” ca răspuns la moartea lui Soleimani.

Președintele american spune că Statele Unite au „în vizor 52 de obiective iraniene” și că unele sunt „la un nivel foarte înalt și importante pentru Iran și cultura iraniană, iar acele ținte, și Iranul însuși, vor fi lovite foarte rapid şi foarte rău”. Cele 52 de ținte reprezintă cei 52 de americani care au fost ținuți ostatici în Iran după ce au fost capturaţi din ambasada SUA din Teheran în 1979.

Trump reamintește pe Tweeter că generalul iranian Soleimani care a fost ucis vinerea trecută „tocmai a omorât un cetățean american și a rănit grav pe mulți alții, fără ai pune la socoteală pe toți cei pe care i-a omorât de-a lungul vieții, inclusiv sutele de protestatari uciși recent. A atacat deja ambasada noastră și pregătea alte atacuri în alte locuri. Iranul n-a făcut altceva decât să creeze probleme de ani de zile.”

Amenințarea nu este la fel de dură ca „foc și furie” adresată Coreii de Nord, dar cu steagul roșu al jihadului fluturat de iranieni, este de presupus că mesajul SUA a fost înțeles la Teheran.

Însă așa cum scrie Politico.eu nimeni nu știe sigur ce va urma, inclusiv cei care vor decide unele dintre acțiunile viitoare.

Trebuie ținut cont că regimul iranian nu este sinucigaș, ci urmează strategii, astfel că cel mai probabil va evita o confruntare militară pe scară largă cu SUA, astfel că riscul unui război devastator în regiune este scăzut.

Liderul iranian, Ayatollahul Ali Khameni care a promis răzbunare trebuie să aibă un răspuns suficient de puternic pentru salva aparențele pe plan intern, pentru că guvernul este deja contestat din cauza crizei economice, însă trebuie calibrat astfel încât să nu provoace o intervenție a SUA pe teritoriul țării.

Iran's response will show whether deterrence restored.

Răspunsul Iranului va arăta dacă va reuși să-și recapete capacitatea de intimidare.

Mitul invincibilității pe care Iranul l-a construit în jurul lui Soleimani a fost un instrument uriaș de propagandă, dar acum se poate dovedi a fi o sabie cu două tăișuri.

Cum s-a putut ca cel mai versatil războinic, cel mai eficient rival al SUA, să fie luat la țintă atât de precis și eliminat de americani?

Îngrijorarea SUA pentru siguranța militarilor, personalul diplomatic și proprii cetățeni din regiune este legitimă. Dar a lăsa inițiativa Iranului de teama de proteja sensibilitatea Occidentului față de pierderile umane și a opoziției fațăde război va conduce la o destabilizare și mai puternică a ORIEB=NTULUI Mijlociu.

Amenințarea lui Donald Trump survine după ce secretarul general al Hamas, Nasan Nasrallah, a spus că răzbunarea morții lui Soleimani precum și a altor martiri este o datorie sfântă a tuturor mujahedinilor din întreaga lume.

Și generalul iranian Gholamali Abuhamzeh a fost citat vineri de agenția de știri Tasnim declarând că Iranul îi va pedepsi pe americani oriunde s-ar afla la îndemâna Republicii Islamice și a indicat perspectiva atacurilor asupra navelor din Golf.

"Strâmtoarea Hurmuz este un punct vital pentru Occident și un număr mare de distrugătoare americane şi nave de război trec pe acolo. ... Obiectivele americane vitale din regiune au fost identificate de Iran de acum mult timp. ... Aproximativ 35 de ținte americane din regiune, precum și Tel Avivul, sunt la îndemâna noastră", a spus el.

Două atacuri au vizat aproape simultan sâmbătă seară Zona Verde ultrasecurizată din Bagdad și o bază aeriană irakiană în care se aflau soldați americani aflată la nord de capitală, au declarat responsabili ai serviciilor de securitate citați de AFP. Atacurile au loc la o zi de la uciderea într-un raid american în Irak a puternicului general iranian Qassem Soleimani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22