Trump și Kim Jong-un au făcut pace: Denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene

Dora Vulcan | 12.06.2018

Preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un au semnat un acord comun între cele două state, în urma summitului istoric dintre cei doi lideri, organizat la Singapore.

Pe aceeași temă

 

 

Statele Unite ale Americii se angajează să acorde ”garanţii de securitate” Coreei de Nord, arată textul documentului semnat marţi de preşedintele american Donald Trump şi de liderul nord-coreean Kim Jong Un, la finalul summitului lor istoric din Singapore, transmite AFP, preluată de Pro Tv.

 

Conform aceluiaşi document, Kim se angajează în baza principiului unei ”denuclearizări complete a peninsulei coreene”.

 

La ceremonia de semnare, Trump a vorbit despre ”un document foarte important, un document foarte cuprinzător”, în timp ce Kim s-a referit la un ”document istoric”, prin care cele două părţi vor ”lăsa trecutul în urmă” şi lumea va ”vedea o schimbare majoră”, a relatat Xinhua.

 

După summit, coloana oficială a liderului nord-coreean a părăsit hotelul Capella de pe insula Sentosa, delegaţia urmând să se îndrepte pe calea aerului spre Phenian.

 

 

LIVE TEXT CU DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR

 

 

 

UPDATE 15.13 Trump a acceptat suspendarea exercițiilor militare comune cu Coreea de Sud în schimbul angajamentului pentru denuclearizare al lui Kim Jong Un. El a spus că acestea sunt provocatoare, nepotrivite și foarte costisitoare. Atât guvernul sud-coreean cât și forțele militare SUA din regiune au părut să fie luați prin surprindere de suspendarea exercițiilor militare comune. 

 

UPDATE 13.31 Președintele sud-coreean Moon Jae In: S-ar putea să apară în viitor multe dificultăți, dar nu ne vom întoarce la vremurile din trecut. 

 

Moon afirmă că liderul nord-coreean ”va rămâne în istorie ca liderul care a creat un moment istoric prin primul pas îndrăzneț către lume”. ”Lăsând zilele întunecate de război și conflict în urmă vom scrie un nou capitol de pace și cooperare”, a adăugat el.

 

UPDATE 13.25 Premierul japonez Shinzo Abe a lăudat acordul pentru denuclearizare și a spus că este dornic să discute cu Phenianul pentru a rezolva problema cetățenilor japonezi răpiți de spioni nord-coreeni în timplu războiului rece. Trump spusese anterior că a ridicat această problemă în întâlnirea cu Trump, adăugând că nord-coreenii ”vor lucra la asta”. 

 

UPDATE 12.23 Rusia salută acordul semnat de Donald Trump și Kim Jong Un, ”dar diavolul se ascunde în detalii”, a declarat ministrul adjunct de externe, Sergei Ryabkov, citat de TASS. Rusia este gata să ajute la implementarea acordului - să contribuie la denuclearizarea peninsulei coreene - și speră că rezolvarea crizei nucleare va duce la normalizarea cooperării economice normale. 

 

UPDATE 11.38 Trump, conferință de presă după întâlnirea cu Kim: Adversarii chiar pot deveni prieteni / Nu există nicio limită pentru ce poate realiza Coreea de Nord după ce va renunța la armele nucleare

 

UPDATE 09:40 Potrivit AFP, liderul nord-coreea s-a angajat să ”denuclearizeze complet” peninsula coreeană prin documentul semnat de cei doi lideri.

 

UPDATE 09:10 Kim Jong-un a părăsit summitul istoric din Singapore. O conferință de presă este anunțată la ora 11:30, în care Donald Trump va vorbi despre conținutul acordului semnat între cele două state.

 

Donald Trump a transmis că a dezvoltat o ”legătură specială” cu Kim Jong-un, după discuțiile pe care le-au avut. Președintele american a mai spus că a fost ”o zi grozavă”. ”Am învățat multe despre noi și despre țările noastre. Este un om foarte talentat și își iubește foarte mult țara”, a spus liderul american despre Kim Jong-un.

 

 

UPDATE 08:45 Donald Trump și Kim Jong-un au semnat un acord comun, deși detaliile exacte ale acestui document sunt încă necunoscute.Semnăm un document foarte important, un document destul de cuprinzător”, a declarat Trump reporterilor. El a spus că va prezenta documentul la o conferință de presă viitoare și a indicat că acesta va fi pus la dispoziția publicului.

Kim a spus că dorește să-și exprime recunoștința față de președintele Trump pentru că întâlnirea a avut loc.

 

 

 

 

UPDATE 08:15 Înainte de prânzul de lucru, Trump le-a spus în glumă reporterilor să le facă celor doi lideri poze în care să apără ”frumoși și slabi”.

 

 

 

Before working lunch with Kim Jong Un, Pres. Trump jokes to reporters in the room: "Getting a good picture everybody so we look nice and handsome and thin?"

Latest updates: https://abcn.ws/2y3Uxmb 

 

 
 

 

 

UPDATE 08:00 Donald Trump a declarat că summitul a permis să fie înregistrat un “mare progres”, informează AFP. “A fost într-adevăr o întrevedere fantastică” care s-a derulat “mai bine decât şi-ar fi putut imagina cineva”, a declarat preşedintele SUA pentru presă la finalul dineului de lucru pe care l-a avut cu liderul nord-coreean. “Acum vom merge să semnăm”, a adăugat Donald Trump, fără a preciza despre ce fel de tip de document este vorba.

 

 

 

Trump announces there will be a "signing" after working lunch with Kim Jong Un -- no information yet on what they could be signing or whether any agreements have been reached https://cnn.it/2LDVIdK 

 
 

 

 

UPDATE 07:00  Kim Jong Un a ignorat trei întrebări strigate de reporteri cu privire la denuclearizare, relatează dpa. În timp ce mergea cu preşedintele american, Donald Trump, pe o pasarelă în hotelul Capella din Singapore, între întâlniri, Kim a fost întrebat de două ori ″Preşedinte Kim, veţi denucleariza?″⁣, dar el nu a răspuns.

 

A treia întrebare, “Dle Kim, veţi renunţa la armele nucleare″, de asemenea nu a primit răspuns.Kim i-a ignorat pe reporterii care i-au pus întrebările. Acest lucru s-a întâmplat în timpul aceleiaşi comunicări în care Trump a spus că discuţiile celor doi lideri decurg excelent. “Mulţi oameni vor crede că aceasta este un fel de fantezie ... dintr-un film de science fiction″⁣, i-a spus, în schimb, Kim preşedintelui american, potrivit DPA. Remarcile, făcute printr-un interpret, au avut loc la puţin timp după ce Trump şi Kim şi-au strâns mâna.

 

 

 

Donald Trump și Kim Jong-un și-au dat mâna pentru prima dată

 

 

 

UPDATE 06.00: Kim Jong-un i-a transmis președintelui Trump, că “mulți nu vor crede ce se întâmplă, în aceste momente, în Singapore”.

 

Mulți oameni din lume se vor gândi la acest lucru ca la o ... scenă dintr-un film science fiction”, a declarat Kim prin intermediul unui traducător, potrivit CNN.

 

 

UPDATE 05.15: Întrebat dacă va renunța la programul său nuclear, în urma summitului cu Donald Trump, liderul de la Phenian a refuzat să ofere un răspuns, scrie CNN.

 

Cu toate acestea, președintele Trump s-a arătat optimist cu privire la colaborarea cu Kim pentru a rezolva diferențele cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord.

 

 

 

 

Lucrând împreună vom avea grijă de această situație”, a spus Trump la începutul unei întâlniri extinse. El a mai adăugat că împreună “vor rezolva o mare problemă, o mare dilemă”.

 

 

UPDATE 05.05: Președintele Trump și Kim Jong-un au început cea de-a doua serie de discuții după întâlnirea unu-la-unu din această dimineață.

Trump, alături de secretarul de stat Mike Pompeo, consilierul pentru securitatea națională, John Bolton, șeful de personal al Casei Albe, John Kelly și un interpret, s-a declarat optimist cu privire la întâlnirea cu liderul nord-coreean, scrie CNN.

 

 

 

Trump and Kim speak at working lunch and again shake hands. Next to Trump: Sec. of State Mike Pompeo and Nat Sec Adviser John Bolton

 
 

 

 

Vom avea succes”, a spus Trump. ”Și aștept cu nerăbdare să lucrez cu voi”, a mai adăugat acesta.

Kim a oferit, de asemenea, scurte observații prin intermediul unui interpret.

Discuțiile prelungite urmează să se încheie la 11:30 a.m. ora locală (11:30 ET), cu un prânz de lucru. 

 

 

UPDATE 04.50: Prima întrevedere privată între preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-a încheiat, la Singapore, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

 

Cei doi lideri politici au discutat timp de 35 de minute, ulterior fiind văzuți ieșind la o scurtâ plimbare în jurul hotelului Capella, unde se desfășoară summitul.

 

 

 

LATEST: Pres. Trump and Kim Jong Un take a walk following one-on-one meeting. Trump says meeting is "very, very good. Excellent relationship." https://abcn.ws/2y0H7HF 

 
 

 

 

Kim a făcut numeroase plimbări private cu lideri mondiali de când a intrat pe scena politică internațională, la începutul acestui an, scrie CNN.

În aprilie, Kim a plecat cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, pentru o plimbare lungă în jurul zonei demilitarizate care împarte cele două țări.

 

 

UPDATE 04.15: Preşedintele american, Donald Trump, este optimist cu privire la întâlnirea cu Kim. Șeful Casei Albe prevede că cei doi vor avea “o relație formidabilă”.

 

 

 

Vom avea o relaţie formidabilă, nici nu mă-ndoiesc”, le-a spus preşedintele american reporterilor prezenţi la summitul istoric de la Singapore, într-o scurtă sesiune de întrebări-răspunsuri înainte de discuţiile private, scrie Agerpres.

La rândul său, liderul nord-coreean a declarat că “vechile practici şi prejudecăţi au lucrat împotriva noastră, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici”.

 

 

 
 

 

 

 

 

UPDATE 04.05: Președintele Donald Trump și omologul său nord-coreean s-au întâlnit, marți, în cadrul summitului din Singapore. Cei doi și-au dat mâna și s-au îndreptat spre sala unde vor avea loc discuțiile în prezența translatorilor, scrie CNN.

 

 

 

The moment: Kim and Trump shake hands and walk into their private meeting. Kim flashed a smile. Trump touched Kim's arm, and Kim touched Trump's. They spoke through translators.

 
 

 

 

 

 

 

UPDATE 04.02: La scurt timp după sosirea liderului de la Phenian și-a făcut apariția și președintele american, Donald Trump. Acesta a coborât din limuzina spre hotelul unde are loc întâlnirea, potrivit CNN.

Scena pentru cea mai așteptată fotografie a anului este pregătită.

 

 

 

UPDATE 04.00: Kim Jong-un a ajuns la hotelul Capella din insula Sentosa, unde are loc mult așteptatul summit.

 

 

 

Just in: Kim Jong Un arrives at venue for historic meeting with President Donald Trump https://cnn.it/2sUFOUK 

 
 

 

 

UPDATE 03.45: Cu doar câteva minute înaintea întâlnirii istorice, șeful administrației de la Washington s-a adresat americanilor prin intermediul reţelei sociale Twitter pentru a-şi lăuda rezultatele economice şi efectele lor asupra Bursei, dar și pentru a-și exprima îngrijorarea pentru starea de sănătatea a principalului consilierului economic de la Casa Albă, Larry Kudlow, care a suferit un atac de cord şi a fost internat la un spital de lângă Washington.

 

Our Great Larry Kudlow, who has been working so hard on trade and the economy, has just suffered a heart attack. He is now in Walter Reed Medical Center.

 
 

 

 

UPDATE 03.30: Liderul nord-coreean Kim Jong-un a părăsit hotelul unde era cazat, îndreptându-se spre locul summitului istoric cu preşedintele american, Donald Trump, transmit agenţiile internaţionale de presă.

 

North Korean leader Kim Jong Un's motorcade is departing for the site of the historic summit where he'll soon meet with US President Trump https://cnn.it/2LJ6rnw 

 
 

Cei doi lideri se vor întâlni la hotelul Capella de pe insula Sentosa, potrivit Agerpres.

 

 

 

 

UPDATE 03.15, marți: Preşedintele american, Donald Trump, a părăsit hotelul, îndreptându-se spre locul summitului cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

 

 

 

The Trump motorcade is officially on the move, the stream of cars are headed to the Capella Hotel for the summit https://cnb.cx/2sOt0Qy 

 
 

 

 

Kim Jong-un este primul lider nord-coreean care s-a întâlnit cu un preşedinte american în funcţie, şi asta e, în sine, un pas înainte.

Ca să risipească puţin din tensiunea provocată de miza uriaşă a întâlnirii, gazdele singaporeze au avut curtoazia să-l serbeze anticipat pe preşedintele american. Donald Trump împlineşte joi 72 de ani. Liderul american a fost auzit în timp ce formula aşteptări optimiste.

Donald Trump: “Avem o întâlnire foarte interesantă şi cred că o să iasă foarte bine.”

Şi Kim Jong-un a părut relaxat şi a afişat un zâmbet larg la întâlnirea cu premierul singaporez.

Kim Jong-un, însoţit la fiecare pas de gărzi de corp într-o permanentă stare de alertă, i-a prezentat pe oficialii care îl însoţesc. Veştile despre deplasarea istorică a dictatorului la Singapore au ajuns în presa nord-coreeană abia luni. Şi chiar a fost evocată noţiunea de denuclearizare în relatarea televiziunii de stat de la Phenian.

Cât despre strategiile pe care le vor folosi cei doi lideri, Donald Trump e convins că-l poate “citi” pe Kim din primul minut, bazându-se pe instinctele lui de magnat al imobiliarelor din New York. În schimb, Kim Jong-un ar putea specula slăbiciunile interlocutorului.

Samantha Vinograd, CNN Naţional Security Analyst: “Nu e niciun secret ca preşedintelui Trump îi place să fie flatat, complimentat. Aşa că ar putea şi el folosi complimente ca să-l prindă pe Trump cu garda jos. Kim ştie că Trump a avut un weekend dezastruos în Canada şi crede că Trump îşi doreşte nespus un succes, oricum am defini asta, în Singapore.”

Andrew Stevens, CNN Correspondent: “Kim Jong-un vrea să fie văzut împreună cu liderul lumii libere, ceva ce şi-a dorit să obţină şi tatăl şi bunicul lui, dar n-au reuşit.”

În privinţa obiectivelor vizate de Trump şi Kim:

Will Ripley coresp CNN: “Kim vrea să-şi scoată economia din groapă, dar mai presus de asta, prioritatea lui este securitatea guvernului. Longevitatea regimului e mult mai importantă decât orice concesii economice.”

Şi pentru şeful de la Casa Albă, întâlnirea are inclusiv o miză personală.

Harry Sa: “Administraţia lui este asediata de investigaţii, se afla sub atac din pricina lipsei de popularitate, a anchetei referitoare la amestecul Rusiei... Aşa că Trump cauta acea victorie majoră în planul politicii externe. Este foarte îngrijorat în legătură cu moştenirea pe care o lăsă în urmă.”

 

 

 

foto articol: Reuters

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22