Trump, Macron și Trudeau s-au certat pe Twitter. Trump s-a supărat și pleacă de la G7

Dora Vulcan | 08.06.2018

Preşedintele american Donald Trump va părăsi summitul G7 din Quebec cu câteva ore mai devreme, anunță Casa Albă preluată de CNN. Decizia a fost luată după un schimb aprins de replici pe care Trump le-a purtat pe Twitter cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul canadian Justin Trudeau.

Pe aceeași temă

 

 

Trump va părăsi Canada sâmbătă dimineaţa şi va sări peste sesiunile privind clima şi mediul de la summit-ul G7. Trump va părăsi localitatea Charlevoix, din Quebec, sâmbătă, la ora locală 10:30 (14:30 GMT), când se încheie sesiunea pe tema egalităţii de gen, transmit EFE și CNN.

 

Trump va pleca direct în Singapore, unde marţi va avea o întâlnire istorică cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. 

 

Everett Eissenstat, asistentul adjunct al preşedintelui Trump pentru afaceri economice internaţionale, va reprezenta SUA pentru restul sesiunilor de la G7, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, potrivit Xinhua.

 

Anunţul vine după ce Trump a fost implicat într-un schimb de replici cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul canadian Justin Trudeau, pe Twitter.

 

În Canada, G7 va continua fără Trump, cu sesiuni despre schimbarea climatică şi energii curate şi despre situaţia oceanelor. Summitul G7 se va încheia sâmbătă la ora locală 16:00 (20:00 GMT) cu o conferinţă de presă a premierului ţării gazdă.

 

Anunţul despre plecarea prematură a lui Trump intervine după ce preşedintele american şi omologul său francez au avut o dispută pe Twitter pe tema rolului SUA în cadrul reuniunii. Macron l-a avertizat pe Trump că summitul G7 se poate încheia cu un acord semnat de doar şase ţări, din care SUA nu vor face parte. ‘

 

‘Poate că preşedintelui american nu-i pasă că este izolat, dar nici pe noi nu ne deranjează să semnăm un acord în şase, dacă va fi nevoie”, a spus Macron, referindu-se la cele şase ţări puternic industrializate din G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie – grup din care face parte şi SUA.

 

 

 

 

 

 

La rândul său, Trudeau a declarat într-o conferinţă de presă că summitul G7 este o mare şansă pentru a purta discuţii sincere cu ţările care sunt aliate de atâta vreme”. Vor exista subiecte pe marginea cărora preşedintele (Trump) nu va fi de acord cu noi, precum schimbările climatice şi comerţul”, a apreciat premierul canadian, adăugând totuşi că cele şapte ţări puternic industrializate vor căuta să ajungă la un acord ”pentru a avansa”.

 

 

Totodată, într-un interviu recent cu postul NBC, Trudeau a calificat drept ”insultătoare” noile tarife la oţel şi aluminiu impuse de Trump şi a avertizat că ţara sa ”nu va fi dată la o parte”.

 

 

Răspunzându-i lui Macron, care a afirmat că ţările G7 vor fi unite fără SUA, Trump a precizat: „Vă rog să îi spuneţi prim-ministrului Trudeau şi preşedintelui Macron că le plătim tarife masive şi ei creează bariere non-monetare. Surplusul comercial cu UE în SUA este de 151 de miliarde de dolari, iar Canada ne exclude fermierii. Abia aştept să îi văd mâine”.

 

 

 

 

Trump nu s-a lăsat mai prejos şi i-a atacat tot pe Twitter pe Trudeau şi Macron. ”Premierul Trudeau este atât de indignat, aducând în discuţie relaţiile pe care SUA şi Canada le-au avut de-a lungul atâtor ani şi tot soiul de alte lucruri… dar nu aduce în discuţie faptul că ne taxează cu până la 300% în industria laptelui – făcându-le rău fermierilor noştri, omorându-ne Agricultura!”, a scris joi preşedintele american pe contul său de Twitter.

 

 

Un nou tweet de la Trump a urmat, în care se plânge de practicile financiare ale UE şi Canadei: „De ce nu informează publicul Uniunea Europeană şi Canada că timp de mai mulţi ani au folosit tarife masive şi bariere non-monetare împotriva SUA, lucru total nedrept faţă de fermierii, muncitorii şi companiile noastre. Renunţaţi la tarife şi bariere sau ne vom ridica şi noi la acelaşi nivel!”.

 

 

Reuniunea liderilor G7 are loc într-un moment tensionat pentru relaţiile internaţionale ale SUA după ce Trump a impus tarife pentru oţel şi aluminiu. Deciziile sale de a se retrage din acordul privind clima de la Paris şi din acordul nuclear cu Iranul au stârnit critici de la aliaţii SUA.

 

 

Acest lucru l-a lăsat pe Trump izolat printre celelalte naţiuni G7, care s-au unit împotriva sa.

 

 

Tarifele impuse săptămâna trecută Canadei, Mexicului şi Uniunii Europene au provocat critici dure de la aliaţii din G7 care şi-au exprimat furia, regretul şi confuzia privind această măsură. Majoritatea au ameninţat cu contramăsuri.

 

 

Potrivit EFE, Trump urmează să părăsească vineri Washingtonul pentru a ajunge la Charlevoix înainte de începerea summitului, la prânz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22