Trump pe Twitter: China mobilizează trupe la frontiera cu Hong Kong

Dora Vulcan | 13.08.2019

Președintele american Donald Trump a scris pe Twitter că Beijingul transferă trupe în apropierea frontierei cu Hong Kong.

Pe aceeași temă

„Serviciile noastre ne-au informat că Administraţia Chinei transferă trupe la frontiera cu Hong Kong. Toată lumea trebuie să fie calmă şi în siguranţă“, a transmis Donald Trump pe Twitter.

Într-un mesaj anterior, liderul de la Casa Albă scrisese „Mulţi mă învinovăţesc pe mine şi Statele Unite pentru problemele din Hong Kong. Nu îmi dau seama de ce". Beijingul pare să-şi piardă răbdarea cu privire la ceea ce se întâmplă în Hong Kong, după ce Guvernul aprecia luni că mişcarea de contestare din fosta colonie britanică a început să dea ”semne de terorism”.

Forţe paramilitare chineze au fost filmate în apropierea frontierei cu Hong Kongul, unde zborurile au fost anulate din nou, adunându-se la doar 30 de kilometri de Hong Kong, în oraşul Shenzhen, iar ONU a îndemnat Beijingul să dea dovadă de reţinere în reacţia sa faţă de manifestaţiile din fosta colonie britanică, unde aeroportul a fost ocupat marţi a doua zi la rând, iar zborurile au fost anulate, relatează The Independent.

Presa chineză de stat evocă ”aparent exerciţii la scară mare”, referindu-se la comasarea unor forţe de poliţie, filmate la un centrul sportiv de la golful Shenzhen. ”Ceva extraordinar de rău este pe cale să se întâmple”, a apreciat un consilier european, Alexandre Krauss, referindu-se la aceste înregistrări video. Ziarul de stat Global Times scria că aproximativ 12.000 de militari au participat, la 6 august, la exerciţii asemănătoare, cu vehicule blindate de transport de trupe, elicoptere şi vehicule amfibie. Potrivit legii chineze, forţele Poliţiei Armate a Poporului ”intervin la rebeliuni, revolte, incidente violente şi grave, atacuri teroriste şi alte incidente în domeniul securităţii sociale”, subliniază ziarul.

La Hong Kong situația a devenit explozivă după ce au avut lo confruntări au avut loc între forțele de ordine și protestatarii care ocupă de două zile aeroportul.

Poliția a încercat să evacueze miile de manifestanți care ocupă aeroportul. Traficul aerian este complet dat peste cap din această cauză. 200 de zboruri au fost anulate și astăzi, după ce ieri alte aproximativ 180 nu au putut decola.

Protestatarii cer de câteva luni Chinei prin manifestații masive de stradă și blocaje să le respecte drepturile democratice.

Hong Kong este un nod aerian foarte important, aeroportul fiind folosit zilnic de peste 1.100 de avioane de călători şi de mărfuri. Anual, 78 de milioane de pasageri trec prin aeroportul din Hong Kong.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22