Trump și-a anunțat intenția de a retrage 9.500 de soldați americani din Germania

Laurentiu Gheorghe | 15.06.2020

Președintele Donald Trump a declarat, luni, că dorește să reducă numărul trupelor americane din Germania la 25.000. Aceasta înseamnă retragerea a 9.500 de militari.

Pe aceeași temă

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat luni, la Casa Albă, că reduce numărul soldaţilor americani staţionaţi în Germania, motivul fiind unul de natură financiară. Astfel, Statele Unite vor păstra 25.000 de soldați în Germania, ceea ce înseamnă că vor fi retrași în jur de 9.500 de militari.

Reducerea trupelor americane dislocate în Europa, anunțată prima dată de Wall Street Journal, nu este văzută cu ochi buni de parlamentarii republicani și nici de unii experți în securitate națională, notează Politico.eu

„Avem 52.000 de soldați în Germania, ceea ce este imens de mult, iar cheltuielile sunt uriașe pentru Statele Unite”, a declarat Trump. „Germania, după cum știți, este restanțieră la plata contribuției către NATO”.

În medie, în Germania sunt staționați 35.000 de soldați, cifra amintită de Trump, 52.000, reprezentând numărul maxim al militarilor care pot fi dislocați în Germania cu ocazia manevrelor sau când se schimbă efectivele. Totodată, Trump a menționat faptul că Germania nu alocă cei 2% din PIB, contribuția statelor membre la NATO și s-a declarat profund nemulțumit și de relațiile comerciale dintre SUA și Uniunea Europeană în general și cu Germania în special.

„Aşa că dacă facem rău comerţului, facem rău şi NATO”, a mai afirmat preşedintele american. El a acuzat şi alte ţări că profită de generozitatea Americii, dar a subliniat că „cel mai rău profitor (din UE – n.r.) este Germania”.

Guvernul de la Berlin a anunţat săptămâna trecută, după o perioadă de speculaţii, că a fost informat de Washington în legătură cu reducerea numărului de trupe americane staţionate pe teritoriul Germaniei.

”Germania are restanțe de miliarde de dolari la bugetul NATO și situația durează de ani. Astfel că reducem numărul soldaților la 25.000,” a declarat Trump.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seara la Digi24 că cel mai probabil, trupele retrase de SUA din Germania vor fi repoziționate pe flancul estic al NATO, rămas cel mai vulnerabil, și nu exclude ca o parte din acești militari să fie găzduiți de România.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22