Trump va deveni presedinte la ora 19.00 (ora Romaniei). Cel mai varstnic lider al SUA

E.b. | 20.01.2017

Marea zi pentru Donald Trump a sosit. El va fi investit azi in functia de lider al Statelor Unite, devenind cel mai varstnic presedinte american la data investirii. Juramantul sau este parte a unei ceremonii care marcheaza tranzitia pasnica de putere pe treptele din fata Capitoliului.

Pe aceeași temă

 
 

 BBC prezinta un ghid al zilei de vineri si ora la care Trump va deveni oficial presedinte al Statelor Unite.

 

La eveniment sunt asteptati cateva sute de mii de oameni, unele surse indicand chiar aproape de un milion de persoane, toti ochii fiind indreptati catre Capitoliul american din Washington, unde Trump il va inlocui oficial pe Barack Obama in fruntea Americii, conform ziare.com.

 

Republicanul va fi investit in functie la miezul zilei, ora 12.00, ora locala, deci ora 19.00, ora Romaniei. Juramantul este parte a unei ceremonii care marcheaza tranzitia pasnica de putere pe treptele din fata Capitoliului.

 

Ceremonia va fi urmata de o parada pe Pennsylvania Avenue, iar seara vor avea loc mai multe evenimente.

 

Evenimentele de vineri:

 

Dimineata, Trump va asista la slujba de la Biserica Episcopala St. John, din apropiere de Casa Alba, iar apoi, impreuna cu sotia sa, Melania, va lua ceaiul cu presedintele Barack Obama si cu Prima Doamna, Michelle.

 

Cele doua cupluri se vor deplasa apoi cu o coloana auto spre Capitoliu.

 

9:30 (16:30, ora Romaniei): Ceremonia de investire incepe cu reprezentatii muzicale.

 

11:30 (18:30, ora Romaniei): Au loc declaratii de deschidere, urmate de juramantul vicepresedintelui Mike Pence.

 

12:00 (19:00, ora Romaniei): Donald Trump va recita cele 35 de cuvinte ale juramantului de investire, dupa care va sustine discursul de investire, fiind asistat de presedintele Curtii Supreme de Justitie, John G. Roberts.

 

15:00 - 17:00 (22:00 - 00:00, ora Romaniei): Trump si Pence vor incepe parada de 2,4 kilometri pe Pennsylvania Avenue, care cel mai probabil va fi "flancata" atat de sustinatori, cat si de protestatari.

 

19:00 - 23:00 (02:00 - 06:00, ora Romaniei): Trump, Pence si sotiile lor vor lua parte la cele trei baluri de investire.

 

Sotii Obama ii vor acompania in coloana de masini pe sotii Trump, iar la Capitoliu acestora li se vor alatura membri ai Congresului, politicieni si sustinatori.

 

 

De asemenea, este asteptat si fostul cuplu prezidential Bill si Hillary Clinton, cea din urma fiind invinsa de Trump in alegerile prezidentiale.

 

George W Bush si sotia sa, Laura, precum si Jimmy Carter au confirmat de asemenea ca vor participa la ceremonie.

 

In schimb, tatal lui George W Bush, George HW Bush, este internat in spital cu probleme de respiratie, asa ca i-a scris o scrisoare lui Trump, in care i-a facut urari de bine si a cerut scuze ca nu va putea participa din cauza afectiunilor medicale.

 

 

Marsul Femeilor

 

 

De asemenea, nu vor merge mai mult de 50 de democrati din Camera Reprezentantilor, insa unii dintre ei au precizat ca vor lua parte la Marsul Femeilor, care va avea loc tot in Washington, un protest programat a doua zi dupa investire si la care ar urma sa ia parte circa 200.000 de oameni.

 

Cel de-al 45-lea presedinte american a promis ca va actiona impotriva multora dintre politicile lui Obama inca din prima zi in functie, insa nu este clar daca acest lucru este vineri sau luni.

 

 

Purtatorul de cuvant al republicanului, Sean Spicer, a spus la o conferinta de presa de miercuri ca presedintele-ales ar putea lua patru sau cinci masuri dupa ce va fi investit in functie, vineri, insa Trump a declarat pentru Times of London, in aceasta saptamana, ca prima zi de lucru va fi luni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22