Trupele ruse asediază Nikopol și susțin că au cucerit orașul Pisky, pierdere negată de Kiev

L. G. | 11.08.2022

Oficiali ucraineni au declarat că trupele ruse atacă zeci de ținte civile și militare pentru a prelua controlul în Lugansk și Donețk, orașul Nikopol fiind lovit miercuri noapte de 120 de rachete Grad.

Pe aceeași temă

Guvernatorul din regiunea Dnipropetrovsk, Valentyn Reznychenko, a declarat că trei persoane au fost ucise și șapte rănite în urma bombardamentelor de la Nikopol.

„Inamicul își concentrează eforturile pe stabilirea controlului deplin asupra teritoriilor regiunilor Lugansk și Donețk”, a declarat Statul Major al Ucrainei într-un raport de joi dimineață, citând peste 60 de așezări și ținte militare lovite de artileria rusească.

Lupte grele se duc joi în jurul orașului Pisky (Donețk) din estul Ucrainei, în timp ce mai spre vest, Ucraina a acuzat forțele ruse că folosesc centrala nucleară Zaporojie ca scut pentru propria artilerie.

Un oficial al Republicii Populare Donețk, susținută de Rusia, a declarat că orașul Pisky, aflat pe linia frontului la 10 km nord-vest de capitala provinciei Donețk, se află sub controlul forțelor ruse și separatiste.

"Este cald în Pisky. Orașul este al nostru, dar rămân zone de rezistență împrăștiate în nord și vest", a declarat oficialul, Danil Bezsonov, pe Telegram.

Ucrainenii au negat însă că orașul puternic fortificat, și strategic pentru apărarea Donețkului, ar fi căzut în mâinile rușilor.

Agenția Reuters spune că nu a putut verifica informația din surse independente.

Oleksiy Arestovici, consilier al președintelui Zelenski, a declarat că rușii „încercarea rușilor de cuceri Piski” nu a avut succes.

Risc nuclear

Ucraina a acuzat miercuri Rusia că a ucis cel puțin 13 persoane și rănit late 10 trăgând cu rachete din apropierea centrale nucleare pe care au capturat-o, știind că forțele ucrainene nu vor risca să avarieze reactoarele.

”Rușii lași nu mai pot face nimic, așa că trag în orașe de la adăpostul centralei nucleare Zaporojie”, a scris Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui Volodymyr Zelenskiy, pe rețelele de socializare.

Oficialii de la Kiev spun că aproximativ 500 de militari ruși sunt în centrală, unde tehnicienii ucraineni continuă să lucreze.

Orașul vizat de ruși – Marhanets – este cel despre care Rusia spune că ucrainenii l-au folosit în trecut pentru a bombarda trupele ruse staționate la centrala Zaporizhzhia, pe care au ocupat-o în martie.

Armata ucraineană a declarat că Rusia a bombardat și alte câteva zone din regiunea Zaporizhzhia. Rusia nu a comentat acuzațiile ucrainene și Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că pun în pericol centrala, cel mai mare complex nuclear din Europa

Grupul celor șapte țări mari industrializate a cerut miercuri Rusiei să predea centrala Ucrainei, după ce organismul ONU pentru energia atomică a tras un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea unui dezastru nuclear.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22