Trupele ruse au intrat în cel mai mare oraș din Donbas, controlat încă de armata ucraineană

L. G. | 30.05.2022

Tancurile rusești avansează spre centrul din Svierodonețk, cel mai mare oraș din Donbas care se mai află sub controlul Ucrainei, au declarat martori oculari și oficiali, citați de Guardian.

Pe aceeași temă

„Din păcate, avem vești dezamăgitoare: inamicul a intrat în oraș”, a declarat luni guvernatorul militar din Lugansk, Serhiy Gaidai, la televiziunea națională ucraineană, citat de The Guardian

Martorii au spus că tancurile rusești înaintau spre centrul orașului, distrugând tot ce le mai stă în cale după bombardamentele intense din zilele precedente, despre care autoritățile ucrainene au spus că au adus orașul într-o stare apropiată de Mariupol.

Autoritățile locale estimează că 1.500 de civili au murit deja în atacurile rusești asupra Sievierodonețk, inclusiv din cauza lipsei de medicamente, însă din cauza bombardamentelor continue, numărul victimelor nu poate fi afat cu exactitate.

„Ei [armata rusă] folosesc aceleași tactici din nou și din nou”, a spus Gaidai. „Ei bombardează câteva ore – trei, patru, cinci ore – la rând și apoi avansează. Militarii care atacă în primul sunt uciși. Însă reiau bombardamentele, după care urmează un alt atac, și tot așa până când reușesc să spargă undeva defensiva ucrainenană.”

Martorii au spus că în oraș au căzut „200 de obuze și rachete pe oră”, în timp ce forțele ruse încearcă să taie liniile de aprovizionare și să-i încercuiască pe apărătorii orașului.

Bătălia pentru Sievierodonetsk, care se află pe malul de est al râului Siverskyi Doneț, la aproximativ 145 km sud de granița cu Rusia, este teatrul unor lupte dure, Rusia reușind să cucerească tot mai mult teritoriu în Donbas, care cuprinde regiunile Lugansk și Donețk.

Nereușind să cucerească capitala Kiev în faza prima fază a războiului, Rusia încearcă cucerească întreg Donbasul, din care mari părți sunt deja controlate de separatiștii susținuți de Moscova. În noua strategie adoptată, Rusia a concentrat o putere uriașă de foc pe spații mici – spre deosebire de faza inițială a conflictului, când forțele sale erau adesea răspândite pe largi regiuni – bombardând orașele și infrastructura strategică cu artilerie și avioane de luptă.

„Nu le pasă câte vieți vor trebui să plătească pentru avans”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în ultimul său discurs, referindu-se la forțele ruse din regiune.

Rusia și-a intensificat, de asemenea, eforturile de a câștiga orașul vecin Lisiciansk, unde, potrivit lui Gaidai, un obuz a căzut peste o clădire de locuințe în weekend, ucigând un copil.

Potrivit oficialilor ucraineni, orașul învecinat Lisiciansk este încă sub control ucrainean, însă drumul principal dintre cele două orașe a fost bombardat intens, dar nu a fost deocamdată blocat.

„Eliberarea regiunilor Donețk și Lugansk, recunoscute de Federația Rusă ca state independente, este o prioritate necondiționată”, a declarat, duminică, la televiziunea franceză Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, adăugând că și alte teritorii ucrainene ar trebui să își decidă viitorul în baza referendumurilor care vor fi organizate în perioada următoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22