Turcia: Șase foşti jurnalişti ai cotidianului Cumhuriyet eliberați definitiv de instanță

Dora Vulcan | 13.09.2019

O curte de apel din Turcia a ordonat joi eliberarea a șase foşti jurnalişti ai principalului cotidian de opoziţie, Cumhuriyet, condamnaţi la pedepse cu închisoarea după așa-zisa lovitură de stat din 2016.

Pe aceeași temă


Printre jurnaliştii eliberaţi se află faimosul caricaturist Musa Kart. Eliberarea lor este aşteptată ''în această seară'', a declarat joi avocata Tora Pekin, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Este vorba de Hakan Kara, Mustafa Kemal Gungor, Guray Oz, Onder Celik, Bulent Utku și de caricaturistul Musa Kart, eliberați joi, după aproape cinci luni de închisoare. Ei au fost întâmpinați de susținători și de membri ai familiei în afara închisorii din orașul de nord-vest Kandira, la aproape 150 km de Istanbul, scrie Deutsche Welle.


Cei cinci jurnaliști fac parte dintr-un grup de 14 angajaţi ai publicației, condamnaţi la pedepse cu închisoarea în 2018 şi ale căror recursuri au fost respinse în primă instanţă de un alt tribunal.

Aceştia au fost găsiţi vinovaţi că au sprijinit prin articolele lor trei organizaţii clasificate ca ''teroriste'' de Turcia, între care Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză de puciul eşuat din iulie 2016.

Cumhuriyet este cel mai vechi cotidian al Turciei, fondat în 1924 și este condus de o fundație independentă care a avut frecvent fricțiuni cu autoritățile guvernamentale.

Fostul său editor, Can Dundar, a fugit în Germania după ce a fost condamnat în 2016 pentru un articol care sugera că Turcia a furnizat arme grupurilor islamiste din Siria.

Procesul colaboratorilor ziarului Cumhuriyet a devenit emblematic pentru erodarea libertăţii presei în Turcia în timpul mandatului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Această ţară se situează pe locul 157 din 180 în clasamentul din 2018 privind situaţia libertăţii de expresie în lume elaborat de organizaţia Reporteri fără Frontiere.

80.000 de persoane au fost arestate în Turcia pentru legături cu gruparea lui Gulen și așa-zisa lovitură de stat care-i este atribuită acestuia împotriva președintelui Erdogan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22