Turneul secretarului de stat Mike Pompeo în ECE urmărește contracararea influenței Rusiei și Chinei

Laurentiu Gheorghe | 13.02.2019

Vladimir Putin reprezintă o amenințare pentru democrație, a spus secretarul american de Stat, Mike Pompeo, la sosirea în Slovacia, una dintre etapele turneului din Europa Centrală și de Est.

Pe aceeași temă

„Vladimir Putin este hotărât să submineze democrațiile din întreaga lume, nu vă înșelați! Trebuie să fim direcți asupra acestui subiect", a afirmat Mike Pompeo, în fața studenților la jurnalism din Bratislava.

Acesta a avertizat apoi slovacii asupra "necesității de a se proteja împotriva mijloacelor economice și de altă natură desfășurate de China pentru a crea o dependență și pentru a manipula sistemul politic", conform AFP.

Cu o zi înainte, la Budapesta, Mike Pompeo a îndemnat Ungaria să nu lase Moscova „să adâncească disensiunile” între occidentali, în contextul în care această ţară membră NATO este considerată tot mai „permeabilă” intereselor ruse şi chineze.

Statele Unite au fost prea mult timp absente din Europa Centrală, iar "rivalii" au umplut acest gol, a afirmat Mike Pompeo, secretarul american de Stat, aflat în vizită la Budapesta, adăugând că ţările aliate occidentale nu trebuie să permită Rusiei să provoace o ruptură între prietenii din NATO.

„De prea mult timp, SUA au fost absente din regiune. Acest lucru nu este acceptabil. Rivalii noştri au umplut acest gol", a declarat oficialul american într-o conferinţă de presă comună cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto, informează agenţia de ştiri Dpa. Vizita lui Pompeo la Budapesta are loc în contextul erodării relaţiilor între cele două state membre NATO ca urmare a relaţiilor strânse ale premierului maghiar Viktor Orban cu Rusia şi China.

„Ruşii şi chinezii au sfârşit prin a obţine tot mai multă influenţă aici, or ei nu împărtăşesc în vreun fel idealurile americane care ne sunt atât de dragi”, a declarat el pentru presă, înaintea unei întâlniri cu premierul Viktor Orban, în prima zi a unui miniturneu în Europa Centrală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22