Twitter i-a suspendat contul lui Donald Trump considerând că incită la ură și violență

Laurentiu Gheorghe | 09.01.2021

La două zile după manifestația susținătorilor lui Trump, care a degenerat, cu ocuparea clădirii Capitoliului de protestatari pentru scurt timp , Twitter i-a suspendat definitiv contul președintelui SUA.

Pe aceeași temă

Twitter a suspendat vineri permanent contul lui Donald Trump invocând riscurile „incitării la violenţă” din partea preşedintelui american, la două zile după ce protestul susţinătorilor săi a degenerat în violenţe iar clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt, informează AFP.

Twitter și-a justificat decizia prin riscurile „incitării la violență” din postările președintelui american:

„După o analiză atentă a tweet-urilor recente de pe contul @realDonaldTrump şi a contextului acestora am suspendat definitiv contul din cauza riscului de a continua incitarea la violenţă”, a precizat compania americană într-o postare.

Reţeaua socială a şters mai multe tweet-uri ale preşedintelui republican în exerciţiu care a continuat să conteste validitatea alegerilor prezidenţiale şi i-a suspendat acestuia contul care are peste 88 de milioane de urmăritori timp de douăsprezece ore înainte de a-l reactiva joi.

Joi, Facebook a decis să nu îi mai permită accesul lui Donald Trump pe platformă până cel puţin după învestirea noului preşedinte, programată pentru 20 ianuarie, a anunţat CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg.

Într-un comunicat transmis joi, Zuckerberg a spus: „Evenimentele şocante din ultimele 24 de ore demonstrează clar că preşedintele Donald Trump intenţionează să îşi folosească timpul rămas în funcţie pentru a submina tranziţia paşnică şi legitimă a succesorului său ales, Joe Biden”.

„Decizia lui de a-şi folosi platforma pentru a încuraja şi nu a condamna acţiunile susţinătorilor lui de la clădirea Capitoliului a tulburat, pe bună dreptate, oamenii din SUA şi din lume. Credem că riscurile de a-i permite preşedintelui să continue să folosească serviciul nostru în această perioadă sunt prea mari”.

Zuckerberg a completat: „Astfel, extindem blocarea impusă conturilor lui de Facebook şi Instagram pe termen nedeterminat şi pentru cel puţin următoarele două săptămâni, până ce transferul de putere este finalizat”.

Reacția lui Trump

La scurt timp dupa ce Twitter i-a suspendat definitiv contul personal, Donald Trump a incercat sa posteze de pe contul presedintiei SUA, @POTUS. Cu toate acestea, mesajele au fost sterse imediat. Ulterior, Trump a mai incercat sa posteze si pe contul echipei sale de campanie, @TeamTrump, dar mesajele i-au fost din nou sterse, iar contul suspendat.

In cele cateva tweet-uri pe care le-a scris si care au fost sterse in cateva minute, Trump isi arata indignarea fata de Twitter, de „stanga radicala" sau la Sectiunea 230, o lege care le permite companiilor media sa-si controleze conținutul platformelor online asa cum considera.

In urma incidentului, Twitter a anuntat ca limiteaza conturile @POTUS si @WhiteHouse, ambele fiind oficiale, controlate de Guvernul SUA. Totusi, nu are de gand sa le suspende, cu toate ca exista o posibilitate sa se intample asta in viitor, "daca ar fi cu adevarat nevoie pentru a diminua daunele", potrivit CBS News, citat in businessindifer.com.

Trump a incercat sa isi foloseasca si contul de campanie, @TeamTrump, dar profilul a fost suspendat.

Contul lui Trump pe Facebook a fost, de asemenea, suspendat, pentru o perioada de cel putin doua saptamani, pana cand Joe Biden va prelua oficial mandatul de presedinte al SUA.

Twitter a mai anunţat vineri că va suspenda permanent conturile care promovează conţinut QAnon, interzicând totodată promotori de dreapta ai teoriilor conspiraţioniste precum Michael Flynn şi Sidney Powell după asaltul de miercuri asupra Capitoliului de către susţinători violenţi ai preşedintelui Donald Trump, transmite Reuters.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22