Uciderea jurnalistei din Malta, anchetată de FBI pentru legăturile făcute cu dosarul Panama

Dora Vulcan | 17.10.2017

O jurnalistă de investigații care făcea anchete de corupție a fost ucisă. Mașina în care se afla a fost aruncată în aer. FBI intră pe firul anchetei pentru că jurnalista scrisese despre implicarea premierului maltez în Dosarele Panama, referitoare la conturi secrete ascunse în străinătate.

Pe aceeași temă

 

 

 Un vecin al jurnalistei Daphne Caruana Galizia a văzut momentul în care automobilul a explodat ieri după-amiază. Crima în stil mafiot a şocat micul stat cu 400.000 de locuitori, unde astfel de întâmplări sunt extrem de rare.

 

”Am văzut autoturismul venind din sens opus, iar după câteva secunde am văzut o mică explozie în maşină şi am intrat în panică. După câteva secunde, a fost o altă explozie, mai mare. Maşina a continuat să meargă cu viteză, în flăcări.”

 

Fiul jurnalistei, Matthew Caruana Galizia, jurnalist și el, a transmis un mesaj cutremurător despre primele momente după explozia maşinii.

 

-”Nu voi uita niciodată, cum alergam spre infernul de pe câmp, încercând să găsesc o cale să deschid uşa. Claxonul maşinii încă suna. Am ţipat la doi poliţişti care au apărut cu un singur extinctor. Ei se uitau ma mine. "Ne pare rău, nu mai putem face nimic", a spus unul dintre ei. Nu a fost o crimă obişnuită şi nu a fost tragedie. Când sunt sânge şi foc în jurul tău, acesta este război. Suntem oameni aflaţi în război contra statului şi crimei organizate, care au devenit de nedespărţit.”

 

 

 „Mama mea a fost asasinată pentru că a apărat statul de drept de cei care voiau să îl încalce. Dar a fost o țintă și pentru că era singura care făcea acest lucru. Asa se întâmplă când instituțiile statului rămân fără putere: singura persoană care mai luptă este un jurnalist. Ceea ce face ca e să fie prima asasinată”, scrie Matthew Caruana Galizia, jurnalist și el.

 

 

„Câteva ore mai târziu, în timp ce clovnul de premier făcea declarații în parlament despre un jurnalist pe care l-a demonizat și hărțuit vreme de peste un deceniu, unul dintre polițiștii care ar trebui să investigheze asasinatul, Ramon Mifsud, a postat pe Facebook: Fiecare primește ceea ce merită, balego! Sunt fericit!”. Cam aici suntem: un stat mafiot în care îţi poți schimba sexul pe cartea de identitate (îți mulțumim, Doamne, pentru asta!), dar unde ești spulberat pentru că îți exerciți drepturile fundamentale. Cum am ajuns aici?”, a adăugăt Matthew Caruana Galizia.

 

El vorbește despre „o cultură a impunității” instalată în rândurile guvernului din Malta și are și un mesaj pentru premierul Joseph Muscat. „Ești complice. Ești responsabil pentru asta”, scrie Matthew Caruana Galizia, referindu-se la asasinarea mamei sale.

 

 

Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, aflată la originea unor acuzații de corupție care au provocat alegeri anticipate în țara sa în luna iunie, a fost ucisă luni în explozia unei bombe care fusese plasată sub mașina ei.

 

La începutul lunii iunie, Partidul Muncii condus de Joseph Muscat, la putere din 2013, a obținut victoria în alegerile legislative anticipate convocate în urma unei serii de scandaluri în care au fost implicați apropiați ai acestuia și în dezvăluirea cărora Caruana Galizia a avut un rol central.

 

Ministrul Energiei, șeful de cabinet al lui Muscat și chiar soția premierului au fost suspectați că dețin conturi off-shore dezvăluite în scandalul Panama Papers.

 

Peste trei mii de oameni au participat la un priveghi în memoria ziaristei în vârstă de 53 de ani, în capitala ţării.

 

”Este fără îndoială o zi neagră şi tristă, foarte tristă, pentru Malta. Crima oribilă nu a fost doar contra unei fiinţe umane, a unui jurnalist, ci împotriva unui pilon al democraţiei tuturor.”

 

Premierul maltez, Joseph Muscat, care fusese acuzat de corupţie în ancheta desfăşurată de jurnalistă, a denunţat acest asasinat, pe care l-a numit un atac barbar la adresa democraţiei. Daphne Caruana Galizia făcuse o plângere la poliţie acum două săptămâni şi a spus că a primit ameninţări cu moartea.

 

Malta este țară membră a Uniunii Europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22