Ucraina a lansat contraofensiva pentru recucerirea orașului Herson

L. G. | 28.07.2022

Campania ucraineană de recucerire a regiunii ocupate Herson, din sudul Ucrainei „se accelerează", afirmă surse militare occidentale.

Pe aceeași temă

Un pod cheie de acces în orașul Herson este acum indisponibil după ce forțele ucrainene l-au lovit cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate inițial de SUA. Aceasta înseamnă că mii de soldați ruși sunt acum în pericol de a fi izolați de restul teritoriului ocupat, anunță BBC, preluat de Mediafax.

 

Situat strategic la vest de râul Nipru, orașul a fost primul din război care a căzut în mâinile forțelor Moscovei.

 

Marți, forțele ucrainene au tras asupra podului Antonivskiy din Herson cu ajutorul unui sistem de rachete de artilerie Himars, ceea ce, potrivit unor surse militare occidentale, a făcut ca punctul de trecere să fie "complet inutilizabil".

 

Din podul lung de 800 de metri, unul dintre cele două rute cheie care traversează râul Nipru și care au fost lovite acum, a rămas doar o epavă.

 

Moscova depindea de aceste treceri pentru a-și realimenta trupele staționate la vest de râu, iar acum riscă să fie izolate de restul forțelor de ocupație ale Rusiei.

 

Surse militare spun că pierderea Herson "ar submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupația ca fiind un succes".

 

Moscova "deplasează acum numărul maxim de trupe în direcția Herson", a declarat miercuri seară Oleksi Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei.

 

BBC nu a reușit să verifice independent această informație.

 

Pe de altă parte, în estul Donețkului, forțele rusești au declarat că au capturat a doua cea mai mare centrală electrică din țară - centrala pe cărbune Vuhlehirsk.

 

În Herson, oficialii instalați de Rusia au confirmat că un atac de artilerie ucrainean a avariat grav podul Antonivskiy, forțând închiderea acestuia pentru trafic.

 

Timp de câteva zile, armata ucraineană a vizat podurile folosind sisteme de rachete extrem de eficiente furnizate de SUA. Potrivit unor surse militare occidentale, atacul face parte dintr-un contra-efort ucrainean de a izola trupele rusești, cu scopul final de a recuceri întreaga regiune.

 

În cazul în care se dovedește a fi un succes, ambițioasa campanie ar oferi Kievului un impuls de care are mare nevoie, recuperând de la Rusia cel mai important centru pe care l-a capturat până acum de la începutul invaziei - orașul Herson.

 

Orașul care avea o populație de 290.000 de locuitori înainte de război este administrat acum de oficiali susținuți de Moscova, după ce a căzut la începutul războiului.

 

Potrivit agenției de știri Tass, oficialii orașului au avansat în ultimele zile cu planurile de a organiza un referendum privind aderarea oficială la Rusia - autoritățile formând un comitet electoral în pregătire.

 

SUA au acuzat Rusia că se pregătește să anexeze ilegal părți din Ucraina ocupată.

 

În discursul său nocturn de miercuri, președintele Volodimir Zelenski a promis că Ucraina va reconstrui în cele din urmă podul Antonivskiy, precum și alte puncte de trecere din regiunea Herson.

 

"Facem totul pentru a ne asigura că forțele de ocupație nu au nicio posibilitate logistică în țară", a spus el.

 

Rusia a cucerit Hersonul cu o rezistență relativ mică în primele zile ale războiului - iar eșecul serviciului de securitate ucrainean de a distruge punctele de trecere peste râul Nipru la acea vreme se crede că a dus săptămâna trecută la demiterea directorului serviciului de securitate internă a Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22