Ucraina a primit din Polonia primul lot de tancuri Leopard 2

L. G. | 24.02.2023

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat vineri, capitala ucraineană Kiev, aducând cu el primele tancuri Leopard 2 de fabricație germană promise de Varșovia Ucrainei, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

Morawiecki a sosit în capitala ucraineană dimineața și a depus o coroană de flori la Zidul Memorial din centrul Kievului, fiind însoțit de omologul său Denîs Șmîhal.

„Am adus un omagiu alături de premierul Mateusz Morawiecki memoriei apărătorilor ucraineni care au pierit. Suntem recunoscători pentru sprijinul zilnic al prietenilor noștri. Ne amintim de cei care și-au dat viața pentru libertatea și independența Ucrainei”, a transmis ulterior Șmîhal pe pagina sa de Twitter.

Ministrul polonez al apărării Mariusz Błaszczak a anunțat apoi de la Varșovia că tancurile Leopard 2 promise Kievului „sunt deja în Ucraina”.

„Premierul nu a putut fi astăzi aici, el a mers la Kiev pentru a duce tancurile Leopard, care vor fi primul lot livrat Ucrainei”, a declarat și președintele Andrzej Duda în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al țării.

În data de 11 ianuarie a acestui an guvernul de la Varșovia a devenit primul partener al Kievului care a anunțat că va trimite tancuri fabricate într-un stat occidental, modelul Leopard 2 produs de Germania, forțelor armate ale Ucrainei.

Oficialii de la Kiev au solicitat tancuri occidentale, printre care și modelul Leopard fabricat în Germania, încă de la începutul invaziei rusești dar până la momentul respectiv partenerii săi din Vest îi furnizaseră doar vehicule de luptă sovietice recondiționate sau modernizate.

Însă președintele polonez Andrzej Duda a anunțat luna trecută că țara sa va preda Ucrainei o companie de tancuri Leopard ca parte a „unei coaliții aflate în construire”.

„După cum știți, trebuie să fie îndeplinite o serie întreagă de cerințe formale, [obținerea de] acorduri etc. Mai presus de toate, ne dorim să fie o coaliție internațională”, a explicat acesta în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o alături de omologii săi de la Kiev și Vilnius în orașul Liov din vestul Ucrainei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22