Ucraina acuză Rusia că a deschis focul asupra Belarusului din spațiul aerian ucrainean

L. G. | 11.03.2022

Forțele Aeriene ale Ucrainei au declarat vineri că avioane rusești au deschis focul din spațiul aerian ucrainean asupra unei localități din Belarus pentru a încerca să atragă Minskul în război.

Pe aceeași temă

„Aceasta este o PROVOCARE! Obiectivul este de a implica Forțele Armate ale Republicii Belarus în războiul cu Ucraina”, a declarat Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene pe Facebook, postând și o înregistrare video cu presupusul incident, anunță Reuters

Incidentul a avut loc la ora locală 2:30 PM (12:30pm GMT). Se presupune că avionul rusesc a zburat de la aeroportul Dubrovytsya din Belarus, a intrat în spațiul aerian ucrainean și apoi a tras asupra orașului Kopani

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/Ukrainian?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukrainian</a> government agencies publish this video as proof <a href="https://t.co/XrfGJkgAhx">pic.twitter.com/XrfGJkgAhx</a></p>&mdash; NEXTA (@nexta_tv) <a href="https://twitter.com/nexta_tv/status/1502295767058366464?ref_src=twsrc%5Etfw">March 11, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Avertismentul părții ucrainene vine în contextul în care Alexandr Lukașenko a declarat vineri la Moscova în timpul unei întâlniri cu Vladimir Putin că Ucraina se pregătea să atace Belarusul în 24 februarie, ziua în care liderul de la Kremlin a dat ordinul de demarare a „operațiunii militare speciale”.

„Acum vă voi arăta de unde a fost pregătit atacul asupra Belarusului. Și dacă cu șase ore înainte de operațiune (presupusul atac ucrainean - n.r.) nu ar fi fost o lovitură preventivă asupra pozițiilor, erau patru poziții, ar fi atacat trupele noastre, bieloruse și rusești care făceau exerciții”, i-a spus el lui Vladimir Putin.

Lukașenko a mai afirmat că mercenari străini mărșăluiesc de-a lungul graniței cu Belarus până la centrala nucleară de la Cernobîl pentru a opri mișcarea trupelor ruse.

„Vor să lovească din spate, să lovească în pozițiile trupelor rămase din exercițiile ruso-belaruse și să nu-și piardă speranța de a ne trage în acest masacru, astfel încât să expunem sectorul vestic”, a spus el.

Lukașenko le-a spus joi generalilor săi că armata bielorusă trebuie să împiedice un atac „din spate” asupra forțelor rusești care au invadat Ucraina de pe teritoriul său.

Oficiali ucraineni și serviciile de informații ale țării au avertizat în mod repetat că Rusia încearcă să creeze o provocare care să ofere Belarusului o justificare pentru a se alătura invaziei.

Alexandr Lukașenko a negat constant că forțele sale armate asistă trupele rusești ce au invadat Ucraina, în pofida faptului că a permis armatei ruse să atace de pe teritoriul său.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22