Ucraina atenționează că Rusia e pregătită de atac cu 127.000 de militari masați la frontiera comună

Redactia | 19.01.2022

Ministerul ucrainean al Apărării avertizează că Moscova „aproape a finalizat” pregătirile unei ofensive armate, armata rusă putând declanșa o invazie în orice moment, relatează CNN.

Pe aceeași temă

Potrivit celui mai recent raport al Ministerului ucrainean al Apărării, consultat de CNN, Rusia a desfășurat până acum peste 127.000 de militari la frontiera ruso-ucraineană.

 

„Puterea totală a grupului terestru al Forțelor Armate ale Federației Ruse pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de militari. Împreună cu componenta navală și aeriană, numărul total al personalului militar este de peste 127.000 de soldați”, se arată în evaluarea Kievului.

 

Raportul denumește situația drept „dificilă” și susține că Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”. De asemenea, acțiunile Rusiei sunt „menite să limiteze capacitățile Statelor Unite”, se arată în raport.

 

Evaluarea vine în contextul în care trei runde de discuții diplomatice dintre Occident și Rusia, ce aveau scopul de a reduce tensiunile, au eșuat săptămâna trecută.

 

Informațiile militare ucrainene indică faptul că Rusia a desfășurat trupe din regiunile sale centrale și de est la granița de vest „în mod permanent”. La sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, Rusia a mutat „stocuri de muniție, spitale de campanie și servicii de securitate” la graniță, iar conform Kievului, această comasare de forțe „confirmă pregătirea pentru operațiuni ofensive”.

 

Noul raport mai arată că Moscova sprijină peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ 3.000 de soldați ce fac parte din personalul militar propriu în regiunea Donbas. Rusia neagă că ar avea forțe în estul Ucrainei.

 

Totodată, activitatea informațională a Rusiei împotriva Ucrainei s-a intensificat în ultima perioadă, se mai arată în raport, iar zborurile de recunoaștere de-a lungul graniței s-au triplat față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Armata ucraineană a mai transmis că Rusia ar putea folosi rachete cu rază medie de acțiune pentru a „distruge obiecte vitale”, precizând că „grupuri tactice suplimentare de rachete operaționale de tip «Iskander» au fost transferate la graniță”.

 

La jumătatea lunii ianuarie, în apropierea graniței Ucrainei există 36 de lansatoare de rachete  Iskander, mai susține Kievul.

 

Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ținte la 500-700 km distanță și ar putea viza în prezent inclusiv capitala Kiev, mai indică Ministerul ucrainean al Apărării.

 

Adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat miercurea trecută că nu este clar dacă Moscova intenționează să folosească discuțiile ca pretext pentru a susține că diplomația nu poate funcționa.

 

Miercuri, secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Kiev, a spus că această concentrarea de trupe îi permite lui Vladimir Putin să dea un ordin de atac care să fie executat foarte rapid.

 

„Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa oricând un atac în Ucraina”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, vorbind despre o „situație extrem de periculoasă”.

 

Noua evaluare a serviciilor ucrainene spune că Rusia susține peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și că are aproximativ 3.000 de militari proprii dislocați pe teritoriul regiunilor majoritar rusești din estul Ucrainei. Moscova neagă că ar avea forțe în estul Ucrainei.

 

Documentul ucrainean avertizează că o nouă potențială linie de front a apărut acum de-a lungul graniței sale nordice cu Belarusul, un aliat cheie al Kremlinului.

 

„Teritoriul Belarusului ar trebui să fie considerat un teatru de operațiuni cu drepturi depline pe care Rusia îl poate folosi pentru a extinde agresiunea împotriva Ucrainei", se arată în documentul serviciilor de informații militare ucrainene.

 

Oficialii Departamentului de Stat al SUA au accentuat marți aceste temeri, afirmând că prezența consolidată a trupelor rusești în Belarus a sporit capacitățile acestora de-a lungul graniței ucrainene și a dus la creșterea îngrijorărilor legate de o invazie.

 

"Este vorba de o capacitate sporită a Rusiei de a lansa acest atac. Oportunități mai multe, modalități mai multe, riscuri mai multe", a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, adăugând că trupele au fost mutate în Belarus cu o notificare făcută cu foarte puțin timp înainte.

 

În Belarus, Rusia "profită de vulnerabilitatea (liderului bielorus Alexander) Lukașenko și apelează la unele dintre favorurile cu care acesta îi este dator", a afirmat această sursă CNN.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22