Ucraina: Nu vă încredeți în promisiunile lui Putin despre deblocarea portului Odesa

L. G. | 06.06.2022

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, nu crede în promisiunile lui Putin privind deblocarea rutelor comerciale din Marea Neagră pentru a permite exporturile de cereale.

Pe aceeași temă

„Putin spune că nu se va folosi de rutele comerciale pentru a ataca Odesa. Este același Putin care, cu câteva zile înainte de a lansa invazia masivă din țara noastră, le spunea cancelarului german Scholz și președintelui francez Macron că nu va ataca Ucraina. Nu putem avea încredere în Putin, cuvintele sale sunt goale”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Și președintele Zelenski avertizează cu privire la blocajul din porturile ucrainene.

Cantitatea de cereale destinată exportului, blocată în Ucraina din cauza războiului rus, s-ar putea tripla ”până în toamnă” şi să atingă 75 de milioane de tone, avertizează luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

”În prezent, între 20 şi 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate, iar în această toamnă această cantitate ar putea creşte la 70-75 de milioane de tone”, declară presei şeful statului ucrainean.

Ucraina era al patrulea exportator mondial de grâu şi de porumb înaintea invaziei ruse.

Putin despre acuzațiile Ucrainei: O cacealma

Vladmir Putin a declarat într-un interviu că Ucraina ar putea folosi porturile Mikolaiv și Odesa pentru a face exporturi de produse alimentare, promițând că Moscova nu va profita de scoaterea minelor din zona maritimă pentru a lansa atacuri dinspre mare.

Într-un interviu pentru postul național de televiziune Rossiya 1, Vladimir Putin a spus că acuzațiile că Rusia blochează exporturile de cereale din porturile ucrainene sunt o „cacealma” și a dat asigurări că Rusia nu face acest lucru, ci ucrainenii înșiși sunt de vină, pentru că au pus mine în apă.

Vladimir Putin: „În primul rând, sunt niște lucruri obiective. Lumea produce aproape 800 de milioane de tone de cereale, grâu pe an. Acum ni se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. Așa că, 20 de milioane de tone din 800 de milioane de tone însumează 2,5%. Dar dacă continuăm de la faptul că grâul reprezintă doar 20% din toate produsele alimentare din lume – și în acest caz, nu sunt datele noastre, vin de la ONU – asta înseamnă că aceste 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt doar 0,5%, practic nimic. Acesta este primul punct.

Al doilea. 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt potențiale exporturi. Astăzi, organismele oficiale americane mai spun că Ucraina ar putea exporta 6 milioane de tone de grâu. Potrivit ministerului nostru al Agriculturii, cifra nu este de 6, ci de aproape 5 milioane de tone, dar ok, să presupunem că este 6, plus că ar putea exporta 7 milioane de tone de porumb – aceasta este cifra ministerului nostru al agriculturii. Ne dăm seama că nu este mult.

În actualul an agricol 2021-2022, vom exporta 37 de milioane și, cred, vom mări aceste exporturi la 50 de milioane de tone în 2022-2023. Însă asta este o aproximare.

În ceea ce privește exportul cerealelor ucrainene, nu împiedicăm asta. Sunt câteva moduri de a exporta cerealele.

Primul. Îl poți exporta prin porturile controlate de Ucraina, în primul rând porturile din Marea Neagră – Odesa și cele din apropiere. Nu noi am minat zonele din apropierea portului – Ucraina a făcut asta.

Deja am spus către toți colegii noștri de multe ori – lăsați-i să demineze porturile și lăsați vasele încărcate cu cereale să plece. Vom garanta trecerea lor pașnică către apele internaționale fără nicio problemă. Nu sunt deloc probleme. Puteți s-o faceți.

În primul rând trebuie să înlăture minele și să ridice vasele pe care le-au scufundat intenționat în Marea Neagră pentru a face dificilă intrarea în porturile din sudul Ucrainei. Nu vom folosi procesul de deminare pentru a iniția un atac dinspre mare. Deja am spus asta. Acesta este primul punct.

Al doilea: Există o altă oportunitate: porturile din Marea Azov – Berdiansk și Mariupol – sunt sub controlul nostru, și suntem pregătiți să asigurăm o ieșire fără probleme din aceste porturi, inclusiv pentru cerealele ucrainene exportate. Puteți face asta, vă rog.

Deja lucrăm la procesul de deminare. Încheiem munca – odată, trupele ucrainene au amplasat trei straturi de mine. Acest proces se încheie. Vom crea logistica necesară. Nu este o problemă, vom face asta. Acesta este al doilea punct.

Al treilea: Este posibil să transportăm cerealele din Ucraina pe Dunăre și prin România.

Patru. Este de asemenea posibil prin Ungaria.

Și al cincilea: este de asemenea posibil să facem asta prin Polonia. Da, există unele probleme tehnice deoarece căile ferate au ecartamente diferite iar boghiurile vagoanelor trebuie schimbate. Însă asta durează doar câteva ore, asta este tot.

În cele din urmă, cea mai ușoară cale este transportul cerealelor prin Belarus. Acesta este cel mai ușor și cel mai ieftin mod deoarece de acolo pot fi instant transportate către porturile baltice și mai departe către orice loc din lume.

Însă ar trebui să ridice sancțiunile aplicate Belarusului. Aceasta însă nu este problema noastră. În orice caz, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko spune așa: dacă cineva vrea să rezolve problema exportului de cereale ucrainene, dacă această problemă există, vă rog folosiți cea mai simplă metodă – prin Belarus. Nimeni nu vă va opri.

Așa că, problema transportului de grâne din Ucraina nu prea există”.

Întrebat cum ar funcționa logistic transportul de cereale din porturile aflate sub controlul Rusiei și în ce condiții, președintele rus spune că nu există condiții: „Sunt bineveniți. Vom oferi trecere pașnică, vom garanta căi sigure către aceste porturi și vom asigura intrarea în siguranță a navelor străine și trecerea prin Marea Azov și Marea Neagră în orice direcție. Apropo, unele nave sunt blocate în porturile ucrainene acum. Acestea sunt nave străine, zeci. Sunt pur și simplu încuiate iar echipajele lor sunt ținute ostatice”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22